HK/Privats medlemmer vil have overenskomst til alle

Skrevet af admin

16/01/2014

Dagens topnyheder

Flere end en halv million danske lønmodtagere skal have ny overenskomst pr. 1. marts.

Og hos mange er det forventningen, at der skal lidt mere i lønningsposen denne gang i forhold til, hvad der blev givet under krisen i 2010 og 2012.

Men hos de privatansatte HK'ere fylder kravet om overenskomst til alle meget. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Epinion har lavet blandt flere end 1600 medlemmer af HK/Privat.

Her svarer næsten ni ud af 10 - 88 procent - at alle danske virksomheder principielt bør have overenskomst. Kun seks procent svarer nej.

- Den store opbakning styrker os til forhandlingerne. Vi går efter at sikre overenskomstdækning til alle medlemmer, siger formand for HK/Privat, Simon Tøgern.

- Arbejdsgiverne skal ikke længere kunne skrive medlemmer ud af overenskomsten, fordi de har videreuddannet sig. Og 50-procent-reglen, der også afskærer mange medlemmer fra at være dækket af en overenskomst, bør skrottes, siger han.

50-procent-reglen betyder, at man ikke kan kræve overenskomst på en arbejdsplads, hvis ikke mindst 50 procent af de ansatte inden for HK-området er medlem af forbundet.

Det er de ansatte på LO/DA-området, der omfatter cirka 589.000 lønmodtagere, der skal have ny overenskomst.

I sidste uge satte DI og CO-Industri sig overfor hinanden og gik i gang med at forhandle en ny overenskomst hjem for 240.000 ansatte.

Og sideløbende foregår der forhandlinger for blandt andet 110.000 ansatte i byggeriet, 80.000 i transportsektoren og 64.000 i finanssektoren.

/ritzau/