HK/Privats medlemmer vil have overenskomst til alle

Flere end en halv million danske lønmodtagere skal have ny overenskomst pr. 1. marts.

Og hos mange er det forventningen, at der skal lidt mere i lønningsposen denne gang i forhold til, hvad der blev givet under krisen i 2010 og 2012.

Men hos de privatansatte HK'ere fylder kravet om overenskomst til alle meget. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Epinion har lavet blandt flere end 1600 medlemmer af HK/Privat.

Her svarer næsten ni ud af 10 - 88 procent - at alle danske virksomheder principielt bør have overenskomst. Kun seks procent svarer nej.

- Den store opbakning styrker os til forhandlingerne. Vi går efter at sikre overenskomstdækning til alle medlemmer, siger formand for HK/Privat, Simon Tøgern.

- Arbejdsgiverne skal ikke længere kunne skrive medlemmer ud af overenskomsten, fordi de har videreuddannet sig. Og 50-procent-reglen, der også afskærer mange medlemmer fra at være dækket af en overenskomst, bør skrottes, siger han.

50-procent-reglen betyder, at man ikke kan kræve overenskomst på en arbejdsplads, hvis ikke mindst 50 procent af de ansatte inden for HK-området er medlem af forbundet.

Det er de ansatte på LO/DA-området, der omfatter cirka 589.000 lønmodtagere, der skal have ny overenskomst.

I sidste uge satte DI og CO-Industri sig overfor hinanden og gik i gang med at forhandle en ny overenskomst hjem for 240.000 ansatte.

Og sideløbende foregår der forhandlinger for blandt andet 110.000 ansatte i byggeriet, 80.000 i transportsektoren og 64.000 i finanssektoren.

/ritzau/

Dagens Gossip