Højere priser lokker boligsælgerne frem

Stigende priser har givet boligejerne fornyet mod på at plante et til salg-skilt i forhaven eller vinduet.

På landsplan var der 63.700 ejerboliger til salg i september 2013. Det dækker over en stigning inden for alle boligtyper. Der står 586 flere parcel- og rækkehuse til salg, 304 flere ejerlejligheder og 1.124 flere fritidshuse sammenlignet med sidste år.

Det viser Realkreditrådets boligudbudsstatistik for september, som er offentliggjort mandag.

»Den foreløbige udbudsstigning i indeværende år vidner om, at flere boligejere har fået mod på at forsøge et salg i takt med, at priserne er begyndt at stige,« skriver Boligøkonom Joachim Borg Kristensen, Nykredit i sin kommentar til tallene.

Fra december til juli steg huspriserne med tre procent og ejerlejlighedspriserne steg med knap otte procent ifølge Danmarks Statistiks prisindeks.

»Nogle af de boligejere, som i løbet af 2011-2012 tog boligen af markedet eller udskød et salg til bedre tider, er formentlig trådt ind på markedet med fornyet optimisme,« skriver Joachim Borg Kristensen, men understreger, at det ikke er usædvanligt, at udbuddet stiger i første halvår, hvor foråret giver boligkøberne blod på tanden.

I Realkredit Danmark hæfter Christian cheføkonom Hilligsøe Heinig sig ved udviklingen på det københavnske marked for ejerlejligheder, som prismæssigt har haft fart på opad siden sidste år på trods af en afdæmpet vækst i økonomien generelt.

Boligudbudsstatistikken viser, at der var 2.095 ejerlejligheder til salg i september - en stigning på 20 procent siden maj måned.

»Noget tyder dermed på, at de store prisstigninger har fået aktiveret noget af det skjulte boligudbud fra de mange ejere af lejligheder, der gennem boligkrisen har valgt at leje deres bolig ud i stedet for at indkassere et større formuetab,« skriver Christian Hilligsøe Heining, men understreger, at udbuddet fortsat er lavt historisk set.

»Vi ser også, at liggetiderne er på nogle generelt lave niveauer. Den gennemsnitlige liggetid for en københavnsk ejerlejlighed lå på 100 dage i september - det er en stigning på 10 dage i forhold til august - men stadig på nogle niveauer, vi også var vidne til i enkelte måneder i både 2004, 2005 og 2006. Den laveste liggetid registreret i statistikkens historie var på 60 dage i juli 2005,« skriver Realkredit Danmark og Christian Hilligsøe Heining understreger, at det københavnske boligmarked fortsat er »under ekstra observation« for det, der kan udvikle sig til for kraftige og usunde prisstigninger.

Dagens Gossip