Højesteret afviser erstatning i sag om hak i gulvet

Skrevet af admin

04/12/2015

Mest læste i dag

En erstatningssag om et hak i gulvet under en politiransagning er røget helt til Højesteret, som fredag afviser, at det offentlige kan afkræves erstatning for skaden.

Lejlighedens beboer, en ung mand, hænger derimod selv på regningen, er de fem dommere kommet frem til.

- Retten til erstatning bortfaldt, da den erstatningssøgende selv havde givet anledning til ransagningen, lyder det blandt andet i begrundelsen fra Højesteret.

Det baserer retten på et intermezzo hjemme hos mandens mor, der lå forud for episoden med hakket. Her ledte politiet på baggrund af en kendelse efter narko.

I køkkenet lå en pose med hvidt pulver. Og om den sagde sønnen, "hvis det er narkotika, så er det mit."

Bemærkningen fik politifolkene til at sigte sønnen, som ikke protesterede over, at de også gennemsøgte hans lejlighed for at lede efter narkotika.

Med den bemærkning har manden selv givet anledning til ransagningen, hvor den omstridte skade opstod, mener Højesteret, og han kan derfor ikke kræve erstatning.

Politiets ransagning af mandens lejlighed i Aarhus, hvor det viste sig, at der ikke var noget at komme efter, skete tilbage i juni 2013.

Under ransagningen fandt en betjent et 80 centimeter langt jernrør, som blev brugt som sparegris.

Røret bestod af flere dele, og en af delene faldt på gulvet og forårsagede et hak, som manden så krævede erstatning for.

Sagen har siden været behandlet hele tre gange i det danske retssystem. Både Retten i Aarhus og Vestre Landsret mente, at skaden blot var et hændeligt uheld, og det offentlige skal ikke betale.

Nu har dommerne i Højesteret også set på hakket i gulvet. Dommerne er kommet frem til samme konklusion og stadfæstede landsrettens dom.

/ritzau/