Højesteret: Særlige krav gælder for fyrede senioransatte

Skrevet af admin

17/01/2014

Mest læste i dag

Landets øverste retsinstans har fredag fældet dom i en principiel sag om arbejdsgiveres mulige diskrimination af ældre medarbejdere.

Opgøret i Højesteret har handlet om, hvorvidt medarbejdere over 60 år, der er omfattet af Funktionærloven, har krav på fratrædelsesgodtgørelse på lige fod med deres yngre kolleger efter at være blevet fyret.

Det korte svar på det spørgsmål er ifølge Højesteret: Nej.

- Arbejdsgiveren kan derfor stadig pålægge den ældre medarbejder at dokumentere, at vedkommende har søgt arbejde eller fået et nyt job, hvis godtgørelsen skal udbetales, siger advokat Peter Breum, der har repræsenteret 16 utilfredse sagsøgere.

Højesteret fastsætter dog ikke nogen tidsgrænse for, hvor længe man skal have været jobsøgende for at få sin godtgørelse.

- Det lader man være op til Folketinget, siger Peter Breum.

Sagsøgerne, der er organiseret i blandt andet FOA, har i sagen stået overfor to regioner, otte kommuner og Teknisk Erhvervsskole Center.

Fratrædelsesgodtgørelse er til for at lette fyrede medarbejderes overgang fra et job til et andet og udgør fra en til tre måneders løn alt efter, hvor lang anciennitet den ansatte har.

Arbejdsgiverne har siden sagens begyndelse fastholdt, at medarbejdere over 60 år med tilpas lang anciennitet blot har kunnet overgå til deres arbejdsgiverbetalte alderspension i stedet for at få godtgørelse.

Men Peter Breum og hans klienter mener, at det er diskrimination af de medarbejdere, som ikke ønsker at trække sig tilbage, men vil have et nyt job.

Derfor har en del af sagsøgerne rejst krav om erstatning for ulovlig forskelsbehandling, fordi de enten ikke har fået deres fratrædelsesgodtgørelse, eller fordi de har måttet vente længe på den.

Men det krav har Højesteret altså ikke fundet grundlag for at bakke op.

- Vi fik ikke medhold, og det er selvfølgelig ærgerligt. Men vi tager dommen til efterretning, siger Peter Breum.

Ud over de 16 konkrete sager, som Højesteret har afgjort, venter der i de faglige organisationer flere hundrede lignende sager, som der nu skal tages individuel stilling til.

/ritzau/