Højreradikale soloterrorister farligere end jihadister

Højreradikale soloterrorister er ansvarlige for langt flere drab og kvæstelser end islamistiske jihadister, der handler på egen hånd.

Det er en af konklusionerne i en ny og omfattende rapport fra den britiske tænketank Royal United Services Institute, skriver The Guardian.

Rapporten har gennemgået politisk og religiøst motiverede terrorangreb i Europa i årene 2000 til 2014, og her har 94 mennesker mistet livet i forbindelse med terrorangreb udført af højreradikale, der handler på egen hånd.

Til sammenligning er kun 16 personer blevet dræbt i forbindelse med islamistiske jihadister, der agerer alene.

I rapporten vurderes det, at højreradikale ensomme ulve er en trussel, som ikke må undervurderes i Europa.

Enlige højreradikale ekstremister har i perioden været ansvarlige for 72 angreb fordelt på 30 europæiske lande.

Rapporten citerer sikkerhedstjenester, der vurderer, at angreb foretaget af højreradikale soloterrorister er meget svære at forhindre og forebygge imod.

Rapporten fra den britiske tænketank indeholder blandt andet detaljerede beskrivelser af terrorangrebet i Norge fra 2011, hvor Anders Behring Breivik dræbte 77 af sine landsmænd i Oslo og på øen Utøya.

Eksperterne, der har bidraget til rapporten, forklarer, at den store mediefokus på truslen fra islamistisk terrorisme skaber et vrangbillede af virkeligheden i forhold til den trussel, som politisk terrorisme fra den yderste højrefløj udgør.

I modsætning til islamistisk terrorisme agerer højreradikale ekstremister oftere alene, hvilket gør dem sværere at stoppe i forhold til mere organiseret terrorisme udført af jihadister.

/ritzau/

Dagens Gossip