Højtlønnede får fuld folkepension

Skrevet af admin

18/01/2015

Dagens topnyheder

De tjener mere end gennemsnittet, men har alligevel udsigt til at få maksimal folkepension fra det offentlige, når de trækker sig tilbage. Det skriver Politiken mandag.

Op mod 3000 ny pensionister får hvert år ret til de højeste pensionssatser, selv om de tilhører den halvdel af de erhvervsaktive danskere, der har haft de højeste indtægter i deres arbejdsliv. Det viser en analyse fra ATP.

- Tillægget er tiltænkt folk med lav indkomst, som ikke selv har haft mulighed for at spare op. Det har aldrig været meningen med systemet, at folk med så høje indkomster skulle have hele pensionstillægget, siger Michael Jørgensen, der er senioranalytiker hos ATP, til Politiken.

Når nogle højtlønnede alligevel bliver berettiget til hele pensionstillægget, skyldes det, at de har sparet meget lidt op til deres pension. Mellem otte og ni procent af den højest lønnede halvdel af de erhvervsaktive danskere opsparer under 20.000 kroner om året til pension.

Dermed ender deres samlede opsparing med at blive så lille, at de ikke blot får adgang til folkepensionens grundbeløb på 5997 kroner om måneden, men også til hele pensionstillægget på op til 6261 kroner om måneden.

Dette gælder for mellem 2000 og 3000 nye pensionister årligt, viser ATP's beregninger.

- Når vi ser på, hvem der undlader at spare op, er der overraskende mange højtlønnede iblandt. Konsekvensen er, at det offentlige så betragter dem som økonomisk dårligt stillede, den dag de går på pension, siger Michael Jørgensen til Politiken.

Udviklingen er et stort problem, vurderer økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet:

- Vi har her at gøre med, hvad vi økonomer kalder et freerider-problem. Det vil sige, at man kan undlade at opføre sig ansvarligt, uden at det har konsekvenser, siger hun til Politiken.

Mange undlader helt overlagt at spare op til pension og sætter pengene andre steder, fortæller en privatøkonomisk ekspert:

- Jeg vurderer, at folk er bevidste om det her, siger Rune Wagenitz Sørensen, økonomisk rådgiver hos formueforvaltningsfirmaet Miranova, til Politiken.

/ritzau/