Høreapparatgigant flytter produktion til Estland

Høreapparatvirksomheden Widex vil i løbet af de næste to til fire år rykke størstedelen af sin produktion til Estland og reducere kraftigt i medarbejderstaben i Helsinge i Nordsjælland.

Det bekræfter vicedirektør Anders Westermann mandag overfor Berlingske Business.

»Vi føler, at der er mange forhold i industrien, der er under forandring, og vi er også nødt til at kigge på vores kostbase med henblik på at kunne konkurrere og deltage i forretninger, der giver mening,« siger han og fortsætter:

»Vi er nødt til at kigge på alle elementer i forretningen, og der er det timelønnede arbejde bare et element. Vi vil gradvist flytte store dele af det timelønnede arbejde til Estland. Men vi vil stadig beholde enheder her i Danmark i Lynge og Helsinge,« siger Anders Westermann. 

Ikke tal på fyringer

Så hvor mange stillinger vurderer du, at I skal nedlægge?

»Jeg tør ikke sætte tal på. Vi er ude i god tid, og det er alt for usikkert at begynde at sætte tal på. Vi har følt, at vi skulle orientere vores medarbejdere i Helsinge om, hvad der var på vej. Vi er ikke så glade for at begynde at sende nogle tal op i luften, som måske ændrer sig om et halvt eller et helt år,« siger Anders Westermann.

Fagbladet 3F skrev fredag på sin hjemmeside på basis af oplysninger fra ansatte hos Widex, at det er hele 400-500 stillinger, der bliver nedlagt. Det svarer til cirka halvdelen af de 850 danske ansatte.

Men det tal har aldrig været nævnt for medarbejderne, og så mange stillinger er der ikke tale om, siger vicedirektøren.

»Nej, det er for højt sat. Der er ikke sat tal på overhovedet. Men vi har en forventning om, at det vil være en kraftig reduktion,« siger han. 

Stadig produktion i Danmark

Ifølge Anders Westermann vil der stadig være produktion Danmark fremover, men i noget mindre skala. Derudover vil nogle afdelinger sandsynligvis blive rykket ind til hovedkvarteret i Vassingerød.

Widex er blandt de seks største høreapparatproducenter i verden, og har i dag 3000 ansatte på verdensplan. Andre danske industrivirksomheder har tidligere brændt fingrene ved en udflagning af arbejdsopgaver.

Men hos Widex er vicedirektøren fortrøstningsfuld.

»Der vil altid være en risiko. Vi har lidt arbejde i Estland allerede, og det har vi ganske gode erfaringer med. Men det må tiden vise. Foreløbig har vi tillid til, at det er en udmærket arbejdskraft. Så det er ikke noget ,vi bruger så meget energi på,« siger Anders Westermann. 

I dialog om omskoling

Fagforbundet 3F har efterlyst en klar melding fra Widex om virksomhedens planer, så forbundet kan være med til at iværksætte initiativer for de berørte medarbejdere.

»Vi har en række andre virksomheder i området, hvor det vil være helt oplagt, at tidligere ansatte fra Widex får arbejde. Men det kræver, at de får en uddannelse som industrioperatør. Og det kan vi godt hjælpe dem med,« siger Tue Tortsen, der er formand for 3F Frederiksborg ifølge fagbladet 3Fs hjemmeside.

Og ifølge Anders Westermann er hoveddøren hos Widex åben for 3F.

»Vi synes jo ikke, at der er noget som helst lykkeligt i en reduktion af den her art hen over de her år, så vi vil da gerne indgå i en dialog med henblik på at finde nogle løsninger, hvis det kan lade sig gøre,« siger han.

Dagens Gossip