HOK: Fejltolkede at soldater så mishandling

Da Hærens Operative Kommando (HOK) i oktober så tilbage på den evaluerende rapport fra den omdiskuterede Operation Green Desert under Irak-krigen i 2004, tolkede HOK den som om, at danske soldater var vidne til hårdhændet behandling af irakiske tilbageholdte.

Det fremgår af en redegørelse, som forsvarschef Peter Bartram afleverede til forsvarsminister Nick Hækkerup (S) torsdag. Heri står der nemlig følgende:

"Fokus må være på ING (Iraqi National Guard - opløst i dec. 2004) enheder under indledende ransagninger og anholdelser. Håndteringen af tilbageholdte må overvåges nøje."

Og det er det, som HOK i oktober tolkede som følgende:

- Det er Hærens Operative Kommandos vurdering, at dette peger på, at danske soldater har været vidne til hårdhændet behandling af irakiske tilbageholdte, idet det efterfølgende er registreret som en "lesson learned", står der i redegørelsen.

Men det var også en tolkning, HOK efterfølgende slog fast havde været for bastant, fremgår det af redegørelsen. Den 18. januar 2013 meddelte HOK således arbejdsgruppen følgende:

- HOK er i dag af den opfattelse, at den tidligere fremsendte konklusion: "Det peger på, at danske soldater har været vidne til hårdhændet behandling af irakiske tilbageholdte" ikke på nogen måde er bekræftet af den efterfølgende gennemgang af materialer og derfor fremstår som trukket vel hårdt op, står der i redegørelsen.

Ifølge Ekstra Bladet har forsvaret gennem årene afvist, at danske soldater var vidne til hårdhændet behandling af irakiske fanger uden at gribe ind.

23 irakere har lagt sag an mod staten, fordi de mener, at danske soldater så passivt til, og dermed har været medvirkende til den hårdhændede behandling.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip