Hold øje med indbetalingslofterne på pensionen

Det kan koste dyrt hos skattefar, hvis loftet på pensionsindbetalingen bliver overskredet. Aldersopsparingen afløste i januar 2013 den velkendte kapitalpension. Og derfor er mange danske pensionsopsparere begyndt at indbetale på en aldersopsparing.

Den nye aldersopsparing giver mulighed for afgiftsfri udbetaling på pensionstidspunktet, men for 2013 gælder det alene indbetalinger op til 27.600 kroner. Har man betalt mere, skal man betale 20 procent af det beløb, der er indbetalt ud over 27.600 kroner.

Søren Godskesen, der er pensionsansvarlig i Spar Nord, opfordrer til, at man tjekker sin årsopgørelsen ekstra godt denne gang:

- Aldersopsparing er som udgangspunkt en ganske fordelagtig ordning, og derfor er det ærgerligt, hvis den nye afgift ødelægger regnestykket, siger Søren Godskesen.

Har man eksempelvis betalt 10.000 kroner for meget ind på en aldersopsparing, så vil afgiften ryge op på 2000 kroner, som så afregnes som en del af eventuel restskat.

Men der er råd, hvis man har indbetalt for meget, siger Søren Godskesen.

Indbetalingerne kan nemlig flyttes med tilbagevirkende kraft. Ved at flytte indbetalingerne over på en anden ordning, kan afgiften reduceres fra 20 procent til fire procent.

- Har du mulighed for at foretage fradragsberettigede indbetalinger på andre ordninger - eksempelvis en livrente - så opnår du både at få sænket afgiften på over-indbetalingen, og du får samtidig skattefradrag i 2013 for over-indbetalingen, siger Søren Godskesen.

- Dermed kan en over-indbetaling på aldersopsparing på 10.000 kroner vendes fra en restskat på 2000 kroner til en tilbagebetaling på cirka 4800 kroner, hvis du altså betaler topskat, siger han.

Ifølge Søren Godskesen kan problemet med over-indbetalinger være udbredt, idet mange danskere har flere pensionsordninger.

- Og eftersom indbetalingslofterne er ændret adskillige gange de seneste år og i øvrigt er forskellige fra ordning til ordning, er det ikke underligt, hvis opsparerne har vanskeligt ved at bevare overblikket, siger Spar Nords pensionsansvarlige.

/ritzau/

Dagens Gossip