'Holdbarhedssvineri har alvorlige konsekvenser'

Når danskere og butikker smider god mad ud, der har overskredet 'mindst holdbar til' datoen, så har det andre og langt mere alvorlige konsekvenser end bare madspildet.

- Der foregår en usynlig forurening, som vi ikke ligger mærke til. Alt hænger jo sammen, fortæller Birgitte Escherich til Dagens.dk. Hun er cand. scient. pol og stifter af Kostkompagniet i Præstø. Hun fortsætter:

- Vi skal huske på, at det koster at producere maden, og det koster at transportere maden. Samtidig koster det detailhandelen at smide maden ud, og det koster at forarbejde alt madaffaldet. Den regning havner to steder: Hos forbrugerene og hos miljøet.

At forbrugerne betaler, siger sig selv, men regningen til miljøet er mere gemt, forklarer Birgitte Escherich:

- Når du producerer madvarer laves der CO2. Der sprøjtes, køres med traktor og høstes. Så skal råvarerne transporteres, og der ryger mere CO2 afsted. Så skal varen forarbejdes, og der bliver igen skudt CO2 afsted, siger hun til Dagens.dk og fortsætter:

- Alt den CO2 skal så kobles til de madvarer, som takket være mange producenters fejlagtige datomarkering, bare bliver smidt ud. Det er meget spild.

Birgitte Escherich er blandt andet foredragsholder, og stiller spørgsmålstegn ved industriens brug af holdbarhedsmarkeringer, samt konsekvenserne for miljøet.

Dagens Gossip