Holger K: Borgerlig regering bærer hovedansvar for forkert ejendomsskat

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har tidligere afvist at pege på hvem, der har ansvaret for, at tusindvis af boligejere i årevis kan have betalt for meget boligskat på grund af forkerte ejendomsvurderinger. Men i et interview i Magasinet Søndag i Berlingske understreger skatteministeren, at det er skiftende skatteministre under den tidligere VK-regering, der bærer det største ansvar. Det skriver B.dk.

»Det er helt åbenbart, at hovedansvaret ligger hos den borgerlige regering. De byggede systemet op og havde ansvaret for området i 00erne. Som jeg vurderer det, er det helt åbenlyst, at de ville af med systemet, hvorfor de ikke prioriterede det. Der ligger et meget tungt ansvar hos de tidligere ministre,« siger Holger K. Nielsen og understreger, at den nuværende regering allerede gik i gang med at stramme op omkring et halvt år efter at være rykket ind i ministerkontorerne.

Berlingske har tidligere kunnet afsløre, hvordan tidligere Venstre-skatteminister Kristian Jensen (V) allerede i 2006 blev bekendt med konkrete fejl i Skats ejendomsvurderinger, men afviste at undersøge problemet nærmere.

»Der skulle have været grebet ind for længe siden – allerede ved den første advarsel, mener jeg. Når vurderingerne har været så dårlige, som de har, skyldes det efter min mening, at den borgerlige regering nedprioriterede området ressourcemæssigt. De ville jo afskaffe vurderingerne,« siger skatteminister Holger K. Nielsen.

Venstre har tidligere presset på for at alle snydte boligejere fik deres penge tilbage. I dag forklarer Holger K. Nielsen, at man har fundet en model for, hvordan man kan identificere og godtgøre de boligejere, der har betalt for meget i boligskat på grund af forkerte ejendomsvurderinger i 2011. Derudover vil han i næste uge præsentere et nyt og mere præcist ejendomsvurderingssystem.

Lektor i Skatteret ved Aalborg Universitet, Torben Bagge, forklarer, at Skat står over for en stor opgave, når de skal rette op på de mange fejl i ejendomsvurderingerne, der skulle havet været løst for mange år siden.

»Det startede jo allerede tilbage i 2007, hvor man undlod at handle på de problemer man var bekendt med. Så langt kan man jo sige, at en stor del af ansvaret naturligvis hviler på de ministre, der sad i den periode,« siger han.

Det er den siddende skatteminister, der skal tage stilling til om ansvaret for de forkerte ejendomsvurderinger skal undersøges nærmere. Selv om Holger K. Nielsen mener, at den tidligere regering og særligt Venstres tidligere skatteministre bærer det største ansvar vil han i dag ikke svare på, hvorvidt regeringen vil undersøge, hvorfor der ikke blev grebet ind tidligere. Det er de nemlig ikke færdige med at overveje.

I Dansk Folkeparti er man ikke i tvivl.

»Jeg synes i udgangspunktet, at alle skatteministre, der ikke har gjort noget bør holdes ansvarlig. Men hvis det viser sig, at man af politiske overbevisninger har undladt at gøre noget ved problemet i 00erne, så vil vi ikke stå i vejen for en undersøgelse af det politiske ansvar,« siger skatteordfører i Dansk Folkeparti Dennis Flydtkjær.

Dagens Gossip