Holger K.: Forsvaret skyder igen sig selv i foden

Skrevet af admin

03/06/2016

Dagens topnyheder

Det er udtryk for en skidt kultur i Forsvaret, at en officer, der har udtalt sig kritisk om korruption i den irakiske hær, er blevet kaldt til tjenstlig samtale og truet med hjemsendelse, sådan som Politiken beskriver fredag.

Det mener SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen. Ret beset er det en topofficers pligt at gøre opmærksom på den slags forhold.

- Forsvaret har igen skudt sig selv i foden med en kultur, hvor al kritik bliver undertrykt, udtaler Holger K. Nielsen i en skriftlig kommentar til sagen.

- Befolkningen har krav på at få ren besked, når noget ikke fungerer, og det har det ikke gjort med de irakiske sikkerhedsstyrker.

- Som borgere har vi krav på at få ren besked. Det har vi under alle omstændigheder, men når vi er krig, er der ekstra grund til at være opmærksomme på, at sandheden kommer frem, mener Holger K. Nielsen.

Den pågældende officer, oberstløjtnant Per Henrichsen, udtalte sig i efteråret kritisk til DR og dagbladet Information om korruption i den irakiske hær og de irakiske soldaters vilje og evne til at fordrive IS.

Udtalelserne vakte debat om den danske indsats i Irak, og tre dage senere blev Per Hinrichsen ifølge Politiken kaldt til København til en tjenstlig samtale, som skulle munde ud i en hjemsendelse af officeren, der på den måde skulle fratages det betroede erhverv i koalitionen.

Generalmajor Flemming Lentfer, chef for operationsstaben i Værnsfælles Forsvarskommando, traf beslutningen om at indlede en sag om hjemsendelse. Han siger til Politiken:

- Det her har intet at gøre med, at man ikke må ytre sig. Det handler om et internationalt samarbejde med andre nationer.

- Så udgangspunktet er naturligvis, at koalitionen helt forståeligt ønsker at være med til at have en fælles linje for, hvad der bliver den officielle presselinje, og hvor dybt man vil informere om operationer og deres indhold.

/ritzau/