Holger K.: Klogt at Irak-kommissionens formand trak sig

Når Irak- og Afghanistankommissionen har fået en ny formand i stedet for Michael B. Elmer, må den komme i gang med arbejdet efter to års stilstand.

Det siger SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, efter at kommissionens formand, Michael B. Elmer, er trådt tilbage på grund af interne samarbejdsproblemer..

- Det er stærkt utilfredsstillende, at der er gået så lang tid, uden at der reelt er sket noget i kommissionen. Jeg håber, at der vil komme gang i arbejdet i og med, at formanden har trukket sig, siger Holger K. Nielsen.

S-R-SF-regeringen nedsatte Irak- og Afghanistankommissionen 7. november 2012, men siden er der ikke sket meget i kommissionen, som skal undersøge, hvorfor Danmark gik med i krigene i Irak i 2003 og i 2001 i Afghanistan.

Mens formanden altså forlader kommissionen, bliver de to øvrige medlemmer, juraprofessor Jørgen Albæk Jensen og advokat Jeppe Skadhauge. I oktober bad de to Justitsministeriet fremskynde kommissionens arbejde.

Holger K. Nielsen finder det klogt, at Michael B. Elmer trak sig.

- Meget tyder på, at samarbejdsproblemerne bedre kan løses nu. Det er vigtigt for os, siger Holger K. Nielsen.

Spørgsmål: - Kunne man ikke bare stikke piben ind og lukke kommissionen efter to år, som Venstre foreslår?

- Det har Venstre sine grunde til at sige. De har en masse i klemme i denne sag. Så de kører politik på den. Vi synes, det er vigtigt, at undersøgelsen kommer. Derfor er det vort håb, at kommissionen kommer i gang med sit arbejde, siger Holger K. Nielsen.

Spørgsmål: - Venstre kalder kommissionen politisk bestillingsarbejde, fordi SF's daværende udenrigsminister Villy Søvndal ville udstille VK-regeringen?

- Det er jeg ikke enig i. Man har også haft disse undersøgelser i en række andre lande. Det var en kontroversiel beslutning og første gang i mange år, at vi gik med i en offensiv krig, siger Holger K. Nielsen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip