Holger K: Meget teatertorden før Syrienmøde

Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) beklager, at en af Syriens vigtigste oppositionsgrupper, Syriens Nationale Koalition, har truet med at blive væk fra fredsforhandlingerne senere på ugen i Genève, efter at også Iran er blevet inviteret.

Men ministeren siger på vej ind til mandagens EU udenrigsministermøde i Bruxelles, at han støtter beslutningen om at tage Iran med. Og at meget stadig kan nå at ændre sig.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at de har reageret sådan. Men lad os nu lige vente og se.

- Der har været meget teatertorden op til Genève II med forskellige meldinger fra de forskellige parter. Jeg håber på - og forventer egentlig også - at oppositionen vil deltage. Også efter at Iran er blevet inviteret, siger Holger K. Nielsen.

Den danske udenrigsminister betoner, at man fra dansk side hele tiden har ment, at Iran burde være med til fredskonferencen, der begynder med formøder onsdag i Montreaux og går over i egentlige fredsforhandlinger fredag.

- Det er vigtigt, at de parter, som kan bidrage til, at der kommer en løsning i Syrien, deltager i Genève II-konferencen. Og der er Iran en meget vigtig spiller, siger Holger K. Nielsen.

Flere andre EU-landes udenrigsministre hilser også invitationen til Iran velkommen.

Men blandt andre den britiske minister, William Hague, understreger også, at det vil være "meget gavnligt", om Iran offentligt bakker op om idéen om at etablere et overgangsstyre i Syrien.

- Det ønsker verden at høre fra Iran, siger Hague.

Holger K. Nielsen siger, at Genève-mødet også skal søge at få åbnet for bedre adgang til humanitær hjælp i Syrien.

- Det er et problem, at folk lider, at flygtninge ikke kan få mad, at de bliver bombet og er ubeskyttede. Der er vi nødt til at insistere på, at parterne tager de menneskelige hensyn. Det er noget af det, der skal diskuteres i Genève, siger ministeren.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip