Holger K og Vilhelmsen træder ind i SF-landsledelse

Skrevet af admin

02/03/2014

Dagens topnyheder

Pia Olsen Dyhr (SF) er formentlig godt tilfreds med den nye landsledelse, som SF'erne søndag valgte på partiets ekstraordinære landsmøde i Kolding.

SF's nye formand kan glæde sig over, at hun får flere stærke støtter repræsenteret i landsledelsen. Ud over sin forgænger Annette Vilhelmsen blev en anden af SF's tidligere formænd, Holger K. Nielsen, også valgt ind.

Netop Holger K. Nielsen har flere gange været en afgørende faktor, når regeringskompromiserne har været til debat i landsledelsen.

Da S-R-SF-regeringen i efteråret overraskende indgik af aftale om finansloven med Venstre og Konservative frem for med Enhedslisten, var det Holger K. Nielsen, der fik beroliget de kritiske elementer i landsledelsen og overbevist dem om, at finansloven trods aftalepartneren indeholdt SF-politik.

Også formand for SF's folketingsgruppe Jonas Dahl blev søndag valgt ind sammen med Pernille Vigsø Bagge, der ligeledes klart har støttet op om Pia Olsen Dyhr.

Dermed tyder meget på, at Pia Olsen Dyhr kan vente mere opbakning og ro fra landsledelsen, end Villy Søvndal og Annette Vilhelmsen fik som formænd.

På forhånd stod det klart, at flere af de mest markante kritikere fra opgøret om Dong ikke stillede op. Det gælder blandt andre det hidtidige landsledelsesmedlem Trine Pertou Mach og Karsten Hønge.

Heller ikke folketingsmedlemmerne Özlem Cekic og Lisbeth Bech Poulsen, der har haft det svært med regeringens skattereform og Dong-salget, valgte at stille op.

Landsledelsen er SF's højeste myndighed, der fastlægger politikken mellem landsmøderne. Ud over formand Pia Olsen Dyhr består den af 17 medlemmer.

I modsætning til flere andre partier i Folketinget har landsledelsen reel indflydelse på partiets linje på Christiansborg, og Pia Olsen Dyhr har gjort meget ud af at fastslå, at SF-politikerne skal respektere landsledelsens beslutninger.

Pia Olsen Dyhr slipper dog ikke helt for skarpe røster i landsledelsen. Genvalgte Ida Damborg har i SF's tid i regering markeret sig som et af de medlemmer af landsledelsen, der var parat til at tale imod S-R-SF-regeringens politik.

Til gengæld blev blandt andre Leif Hermann og Line Linnemann vraget af medlemmerne. De har begge udtalt sig kritisk om SF-toppens forsøg på at placere skylden for partiets regeringsexit hos kritikerne af Dong-salget.

/ritzau/