Hollændere jubler over ny konge

»I dag giver jeg plads til en ny generation,« lød det fra 75-årige Beatrix, inden hun abdicerede.

Efterfølgende trådte den nyslåede konge, hustruen Máxima, som nu bærer dronningetitlen, deres tre døtre og prinsesse Beatrix ud på balkonen af det royale palads, hvor de igen blev mødt af et hav af orange farver, store smil, klapsalver og hujen fra de fremmødte.

Med det nye regentpar kan hollændere forvente, at monarkiet vil bliver ført videre i en mindre formel stil end hidtil. Forud for sin kroning har Willem-Alexander ifølge AFP udtalt, at »folk kan henvende sig til mig, som de har lyst til, for så føler de sig tilpas«, ligesom han også har understreget, at han ønsker at være »en konge, som kan bringe samfundet sammen, repræsentativ og opmuntrende i det 21. århundrede«.

Opbakningen i Amsterdam tirsdag afspejler hollændernes holdning til den royale familie, som nyder bred popularitet i befolkningen. Således er 78 procent tilhængere af monarkiet, mens andelen sidste år var på 74 procent, viser en måling fra Ipsos.

Det er første gang i mere end hundrede år, monarken er en konge, og han overtager tronen, efter at Beatrix har siddet på den i 33 år.

Det er kutyme i Holland, at monarken abdicerer, når vedkommende når en høj alder, det har de seneste regenter inden Beatrix således også gjort. Hun annoncerede sin abdicering tilbage i januar kort før sin 75 års fødselsdag.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip