Holland dømmes skyldig i principsag om massakre

De tre mænd havde sammen med 5.000 andre søgt tilflugt i lejren hos de i øvrigt dårligt udrustede hollandske FN-soldater, der skulle sikre Screbrenica som en »sikker zone« mod de omringende serbiske styrker. Men i stedet for at få beskyttelse fik de tre mænd sammen med resten ordre til at forlade lejren og blev dermed henvist til den sikre død.

De hollandske FN-styrkers eftergivenhed overfor serberne har siden ligget som en sort skygge over det hollandske FN-kontingent og har senere sat FN-fredsmissioner i et andet lys.

Serberne var anført af den fængslede, tidligere general og krigsforbrydersigtede, Ratko Mladic, som i et ikonisk og hjerteskærende videoklip fra Screbrenica kan ses klappe en lille muslimsk dreng faderligt på hovedet. Drengen står omgivet af voksne mænd, som frygter, men ikke ved, at de er dødsdømt.

Kort før den episode var 14 hollandske gidsler, som serberne havde fanget, blevet løsladt, og et andet ikonisk billede viser de hollandske styrkers øverstbefalende stå sammen med Mladic og drikke blommesnaps, efter at de har givet serberne adgang til den ellers sikre zone.

Kort efter blev mænd og drengebørn skilt fra deres mødre og søstre, som blev kørt væk i lastbiler, mens mænd og drenge blev drevet sammen og spærret inde i bygninger i nærliggende landsbyer.

De, det lykkedes for at flygte, blev beskudt under deres flugt i de omkringliggende bjerge, og sideløbende startede massakren mod de tilbageværende 8.000, blandt andet i et fabrikslager i byen Kravica.

Massakren i Screbrenica blev en milepæl i opvisning af FN-magtesløshed. Massakren blev også den værste af sin art efter Anden Verdenskrig.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip