Holland fuldender fiasko - Tyrkiet er klar til EM

14/10/2015

Holland tabte tirsdag aften den altafgørende kamp i Amsterdam mod Tjekkiet med 2-3. Samtidig vandt Tyrkiet 1-0 mod Island hjemme i Konya.

Dermed er Tyrkiet EM-klar som bedste treer, mens Holland misser sit første EM siden 1984.

Der var maksimalt pres på hollænderne inden tirsdagens kamp mod Tjekkiet, hvor flere ting skulle gå op i en højere enhed, hvis hollænderne skulle stjæle tredjepladsen i gruppe A.

Holland skulle selv slå Tjekkiet, som allerede var kvalificeret, mens Tyrkiet skulle tabe til Island, der ligeledes var kvalificeret.

Det gik dog galt for Oranje allerede efter 24 minutter, da Pavel Kadeřábek kunne afslutte et flot tjekkisk opspil med at sparke bolden ind bag Hollands tredjemålmand Jeroen Zoet.

Mens hollænderne stadig forsøgte at finde fodfæstet ovenpå den tidlige scoring, satte tjekkerne i stedet trumf på og bragte sig foran 2-0 ti minutter senere ved Josef Šural.

Det fik Hollands landstræner, Danny Blind, til at skifte Robin van Persie ind minuttet efter, mens Jairo Riedewald gik ud.

Dermed lignede det en hurtig afgørelse på Hollands EM-kvaler, men få minutter før pausen kom der en livline, da Marek Suchý trak nødbremsen på Memphis Depay og fik rødt kort.

Hollænderne fik dog aldrig udnyttet overtallet, og i stedet gjorde Van Persie ydmygelsen total, da han headede et tjekkisk indlæg i eget net med en halv time tilbage af kampen.

Fem minutter senere fik Klaas-Jan Huntelaar lov til at reducere til 1-3, da han scorede sit landskampsmål nummer 42. Det var dog langt fra slut i Amsterdam.

Med syv minutter var miraklet nemlig inden for rækkevidde, da Van Persie sled sig igennem og scorede til 2-3.

Minuttet efter var der for alvor liv i det hollandske håb, da Van Persie blev nedbragt i feltet, men i stedet for straffespark fik han et tvivlsomt gult kort for film.

Mens Holland snublede i Amsterdam, skulle Tyrkiet forsøge at slå Island og samtidig håbe på, at Kasakhstan kunne slå Letland på udebane. Det scenarie ville nemlig gøre Tyrkiet til bedste treer og dermed sikre en direkte billet til EM.

Kasakhstan gjorde sit, da det på udebane blev til en sejr på 1-0 over Letland, mens tyrkerne først i sidste minut af den ordinære spilletid fik nedbrudt den islandske defensiv. Resultatet sender Tyrkiet til EM som bedste treer.