Hollande accepterer EU-plan: Vi tager 24.000 flygtninge

Skrevet af admin

07/09/2015

Dagens topnyheder

Frankrig vil de kommende to år tage imod 24.000 flygtninge, som er nået til Europa de seneste måneder.

François Hollande, Frankrigs præsident, bekræfter mandag, at landet dermed vil leve op til en plan fra EU-Kommissionen for, hvordan medlemslandene skal fordele 120.000 flygtninge, som allerede befinder sig i Europa.

- For Frankrigs del er der tale om 24.000 flygtninge, og vi kommer til at tage imod dem, siger François Hollande.

Tyskland vil ifølge EU-kilder tage imod omkring 31.000 flygtninge for at lette presset på lande som Italien, Grækenland og Ungarn, som modtager en stor andel af de mange mennesker fra øst og syd.

En talskvinde bekræftede fredag, at EU-Kommissionen med formanden, Jean-Claude Juncker, i spidsen arbejder på en plan for fordeling af flygtningene.

- Juncker foreslog at omfordele yderligere 120.000 fra Grækenland, Italien og Ungarn. Det vil være oveni de 40.000, der allerede er på bordet og handler om Italien og Grækenland, sagde talskvinden Natasha Bertaud.

Flere internationale medier har rapporteret, at EU-Kommissionen også arbejder på en model, hvor de lande, der er imod flygtningekvoter, får mulighed for at hoppe ud af ordningen ved til gengæld at betale penge til en fond til støtte for de lande, der tager imod flest flygtninge.

Kommissionen er desuden ved at udarbejde et udspil til en fælles EU-liste over sikre lande, som flygtninge kan sendes tilbage til, og en permanent kvoteordning for omfordeling af flygtninge mellem EU-landene under fremtidige kriser.

En EU-kilde siger mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters, at kommissionen vil sætte Tyrkiet og Balkan-lande på liste over sådanne "sikre lande".

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, slog tidligere mandag fast, at landet ikke vil acceptere EU-planen.

Orban siger også, at de mange mennesker, som de seneste dage er gået over landets grænser mod Tyskland og Østrig, ikke er rigtige flygtninge.

Hvis de søger et "tysk liv", er de ikke på flugt. Ellers ville de blive i Ungarn, lyder argumentationen fra Orban.

Juncker vil præsentere EU-Kommissionens migrantionsplan på en "State of the Union"-tale i Europa-parlamentet onsdag morgen.

/ritzau/AFP