Hollande advarer mod Camerons EU-planer

Frankrigs præsident, François Hollande, langede fredag ud efter premierminister David Camerons håb om en genforhandling af det britiske medlemskab af EU forud for en planlagt folkeafstemning i Storbritannien i 2017.

Ved et fransk-britisk topmøde på en luftbase i Oxfordshire, vest for London, gav Hollande fredag udtryk for, at Frankrig måske vil være åben over for en fremtidig traktatændring for at sikre en bedre koordinering i eurozonen.

- Men når det gælder mere omfattende reformer, så mener vi ikke, at traktatændringer er en prioritet indtil videre, siger den franske præsident, som dermed går imod Camerons ønsker.

Den britiske premierminister, der er under pres fra konservative euro-skeptikere i sit eget parti, har lovet at genforhandle briternes position i EU og lægge en ny aftale ud til en folkeafstemning efter det næste parlamentsvalg i 2015.

Det er et højt politisk spil, som er blevet kritiseret mange steder, da Cameron ifølge mange iagttagere har forregnet sig i forhold til andre europæiske landes vilje til genforhandlinger.

Hollande, der fredag holdt en fælles pressekonference med Cameron, siger, at Frankrig ikke kan påtvinge briterne at vælge Europa.

Med sin afvisning fredag synes Hollande at have blokeret for Camerons plan.

- Min holdning er absolut uforandret. Vi ønsker at se disse forandringer ske. Vi ønsker en genforhandling, siger Cameron og tilføjer:

- Men hvad folk skal vide i Storbritannien er, at det bliver en folkeafstemning om at være med i EU eller træde ud. Den vil finde sted i 2017. Det er hævet over enhver tvivl, siger den britiske premierminister.

Det fransk-britiske topmøde var det første mellem de to store europæiske lande, efter Hollandes valgsejr i 2012, og de to ledere underskrev en række aftaler om udvidet samarbejde inden for forsvar, atomenergi og rumteknologi.

Mødet blev afsluttet med en uformel frokost i den nærliggende Swan Inn, en pub ved en flodbred fra 1885, som spiller en rolle i den populære tv-serie "Downton Abbey".

Stemningen var god ved mødet trods de politiske uoverensstemmelser, men der opstod pinlig tavshed, da en britisk journalist begyndte at spørge til Hollandes nylige brud med sin partner.

- Tror De, at Deres privatliv har gjort Frankrig til en international spøg? Har De stadig en affære med Julie Gayet, og ville De ønske, at hun var her? lød spørgsmålet.

- Jeg vil ikke svare, sagde Hollande.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip