Hollande: Frankrig må forberede sig på mere terror

Frankrig må forvente flere angreb, lyder advarslen tirsdag fra præsident Francois Hollande få dage efter, at en mulig togmassakre blev forpurret af passagerer, der greb ind og afvæbnede gerningsmanden, inden han fik gennemført sit forehavende.

- Dette angreb er et frisk bevis på, at vi må forberede os på andre angreb og derfor må beskytte os selv, sagde præsident Francois Hollande til franske ambassadører, der tirsdag var samlet i Paris.

Terror stod højt på dagsordenen på mødet, hvor præsidenten også tilbød at arrangere et internationalt møde om, hvordan man skal bekæmpe den afrikanske jihadistgruppe Boko Haram, der har dræbt tusinder af mennesker i Nigeria.

- Jeg får besøg af den nyvalgte nigerianske præsident Muhammadu Buhari, og jeg vil over for ham bekræfte, at Frankrig er parat til at forene alle aktører i kampen mod Boko Haram, sagde Hollande til diplomaterne.

Beskeden kommer samtidig med, at en omtrent 14-årig selvmordsbomber i den nordøstlige nigerianske by Damaturu udløste en sprængladning, der var fastspændt til hendes krop. Bomben dræbte ifølge politiet seks personer og sårede omkring 30.

Den islamistiske gruppe mistænkes for at stå bag. Boko Haram har øget antallet af angreb i Nigeria, efter at Buhari kom til magten 29. maj og sværgede på at ville nedkæmpe gruppen.

På mødet med ambassadørerne understregede den franske præsident også, at de vigtige regionale magter Iran og Saudi-Arabien må være med til at finde en løsning på konflikten i Syrien. Han gentog, at præsident Bashar al-Assad ikke indgår i landets fremtid.

- Jeg forestiller mig også, at Tyrkiet nødvendigvis må involvere sig i kampen mod Islamisk Stat og genoptage dialogen med kurderne, sagde Hollande.

Tyrkiet har i den seneste måned indledt massive militæroperationer mod den militante del af Det Kurdiske Arbejderpartis (PKK's) baser i det nordlige Irak og det sydøstlige Tyrkiet, hvilket af Ankara betegnes som en "synkroniseret kamp mod terror".

Det seneste tyrkiske angreb har ifølge militæret tirsdag dræbt 34 militante fra PKK i en af gruppens lejre i den bjergrige Qandil-region i det nordlige Irak.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip