Hollandske rotter bruger snuden og opklarer kriminalitet

I fremtiden er det formentlig rotter, som opklarer kriminalsager i i Holland. Politiet er i gang med at træne gnaverne, som kan sniffe sig frem til forskellige stoffer og afsløre spor af pistolskud. Dyrene er både billigere og hurtigere end traditionelle laboratorieanalyser, og så er de meget præcise. Det skriver Der Spiegel International.

I Rotterdam - selvfølgelig - har man trænet en elitegruppe af rotter. Her er de fem rotter Magnum, Poirot, Derrick og Dupont og Dupont blevet specialiseret i at reagere på narko, krudtslam fra affyrede våben eller andre spor, som knytter gerningsmænd til et gerningssted.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

Stjerneefterforskeren Derrick med store fortænder og lang haler rammer rigtigt i 98,8 procent af tilfældene. Kun maskiner er lige så præcise. Til gengæld er rotterne langt billigere i drift.

På bare to sekunder kan de for eksempel afgøre, om der er krudtslam på gerningsmandens hænder. En undersøgelse som normalt ville kræve mikroskoper, kemikalier og laboranter og tage mindst et par timer.

Selv om rotterne har bedre næser end hunde, kommer gnaverne dog ikke til at udkonkurrere politihundene. Poirot og kammeraterne kommer nemlig sjældent med ud på gerningsstederne.

LÆS OGSÅ: Snød døden: Overlevede på rosiner og rotter

Rotterne kommer heller ikke til at snuse direkte til de mistænkte, men vil blive præsenteret for prøver taget fra de kriminelles ansigt, arme og hænder.

I Holland må politiet kun tilbageholde anholdte i seks timer uden en sigtelse. Derfor kan rotternes lynhurtige resultater være særdeles praktisk i politiets arbejde.   

Dagens Gossip