Hollywood-stjerne brød igennem med dansk film

Skrevet af admin

04/02/2016

Dagens topnyheder

Mens resten af verden for alvor har fået øjnene op for den svenske skuespillerinde, Alicia Vikander, der lige nu er aktuel i filmen "Den Danske Pige", er det en håndfuld år siden, at instruktøren Nikolaj Arcel spottede hendes kvaliteter og gav hende hovedrollen i "En Kongelig Affære", hvor hun spillede over for Mads Mikkelsen.

En rolle, som Alicia Vikander sammen med rollen som Kitty i filmen "Anna Karenina", kalder sit internationale gennembrud.

- At være med i "En Kongelig Affære" betød meget for mig, siger Alicia Vikander, der slet ikke havde regnet med, at filmen ville blive så omtalt - og slet ikke, at den ville få et internationalt publikum.

- Det var fantastisk at se, hvilken rejse "En Kongelig Affære" var på. Jeg kan huske, at Nikolaj (Arcel, instruktør på filmen, red.), Mads (Mikkelsen, red.), Mikkel (Boe Følsgaard, red.) og jeg sad på en bar om aftenen i Tjekkiet og drak litervis af øl og talte om, hvorvidt der mon var nogen, der ville gå ind og se filmen i Danmark.

- Vi talte om, at hvis bare vi kunne få så og så mange ind og se den, fortæller Alicia Vikander beskedent om filmen, der opnåede en Golden Globe- og en Oscar-nominering i kategorien bedste ikke-engelsksprogede film.

- Jeg kan huske til Golden Globe-uddelingen med Nikolaj (Arcel, red.) og Mads (Mikkelsen, red.), hvordan vi snakkede om, at det var en oplevelse, man ville fortælle sine børnebørn, og jeg var så glad for bare at have oplevet det en enkelt gang, siger Alicia Vikander, der sidenhen har været til et hav af prisuddelinger.

Vikander kan nu opleves i biografen som danske kunstmaler Gerda Wegener, hvis ægtemand, Einar, i 1920'erne var en af de første, der fik lavet en kønskorrigerende operation.

- Det kan godt være ret skræmmende at portrættere en, der rent faktisk har eksisteret, fortæller Alicia Vikander om rollen, som hun har modtaget en Oscar-nominering for.

- Vi læste om deres historie, vi mødte transkønnede og vi dykkede ned i manuskriptet, men at have hendes malerier er en meget personlig måde at lære hende at kende på. At have de aspekter af Gerda har givet mig mere dybde til karakteren. Begge disse kvinder var jo pionerer. Det var jo en utrolig rejse, de var på, siger hun.

Filmen "Den Danske Pige" er delvist optaget i København, og det er Oscar-vinderen Eddie Redmayne, der portrætterer som danske Einar Wegener og hans transformation til kvinden Lili Elbe. Bag kameraet står den Oscar-belønnede instruktør Tom Hooper. Filmen har premiere den 4. februar.

/ritzau/FOKUS