Holocaustforskere beskylder IS for folkedrab i Irak

Islamisk Stat begik folkedrab på Iraks mindretal af yazidier i den nordlige del af landet og stod bag forbrydelser mod menneskeheden, etniske udrensninger og krigsforbrydelser mod andre minoriteter. Det siger det amerikanske Holocaust Mindemuseum i en ny rapport til FN.

Forbrydelserne blev begået mod kristne, yazidier, turkmenere, shabakker og flere andre befolkningsgrupper i juni og august 2014, hedder det i rapporten fra museets Simon Skjodt Center for Hindring af Folkedrab.

- Vi mener, at Islamisk Stat har begået og fortsat begår folkedrab mod yazidierne, hedder det i rapporten, som også dokumenterer omfattende vold mod de andre nævnte mindretalsgrupper.

FN sagde i marts, at meget tydede på, at Islamisk Stat havde begået folkedrab mod yazidierne, og FN's Sikkerhedsråd blev opfordret til at få Den Internationale Straffedomstol til at forfølge sagen.

Yazidierne, der er en befolkningsgruppe på omkring en halv million mennesker, har en religion med både kristne og muslimske elementer. Yazidierne er stadig interne flygtninge i lejre i Kurdistan i det nordlige Irak.

Ud af omkring 5000 yazidier, som blev taget til fange af de militante i Islamisk Stat, er omkring 2000 mænd og kvinder flygtet fra det selverklærede kalifat. Resten er fortsat fanger, som lever under skrækkelige forhold.

En ung pige, der blev bortført, da Islamisk Stat erobrede store områder i det nordlige Irak, siger, at mange kvinder blev tortureret og gjort til sexslaver.

- De torturerede os. De her mænd er ikke mennesker. De tænker kun på død og på at dræbe. De tager stoffer konstant. De søger hævn på alt og alle. De siger, at Islamisk Stat en dag vil herske over hele verden, sagde den 18-årige Jinan i et nyligt AFP-interview.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip