Holstebro og Struer siger nej til at blive lagt sammen

Skrevet af admin

03/12/2015

Dagens topnyheder

Vælgerne i Holstebro og Struer har stemt nej til en kommunesammenlægning. Det står klart, efter at vælgerne i begge kommuner stemte imod forslaget.

I Holstebro Kommune stemte 54,8 procent af vælgerne nej, mens 45,2 satte krydset ved ja.

Byrådene gav bolden op til afstemningen i starten af oktober. Det skete med stor opbakning i Struer, men knebent flertal i byrådet i Holstebro, der er storebroren i en eventuel fusion.

Holstebros borgmester, H.C. Østerby (S) har sammen med Struers ditto, Mads Jakobsen (V), talt varm for en fusion.

- Vi åbnede døren, da Struer kom og bankede på. Vi blev enige om, at hvis vi skulle forsøge at skabe et fælles grundlag, skulle vi spørge borgerne, for det er sådan, et demokrati er, siger H.C. Østerby til Ritzau.

Holstebro-borgmesteren mener, at det store nej i høj grad skyldes den skarpe retorik, som særligt er kørt i Struer de sidste to ugers tid.

- Der er blevet snakket alt muligt om, at vi ville lukke deres skoler, og der har generelt været en meget hård tone. Det har skræmt mange vælgere i Holstebro, tror jeg.

Direkte adspurgt, om en kommunefusion skal have endnu et skud, svarer H.C. Østerby, at det i hvert fald "ikke bliver i hans regeringstid".

Folkene på nej-siden har argumenteret for, at de mindre byer og landsbyer i regionen vil blive glemt, hvis kommunerne blev lagt sammen.

En af nej-sidens mest fremtrædende figurer er Esther Jakobsen, kasserer i Hvidbjerg- og Omegns Borgerforening og tidligere medlem af regionsrådet for Fælleslisten.

- Jeg synes, at det er rart, at borgerne har råbt så kraftigt igennem. Det er jo ikke engang et knebent nej, for hele 67 procent har stemt nej i Struer. Mange har været bange for, at Holstebro ville blive hovedbyen, og det har påvirket folk, siger hun.

Nej'et kommer ikke som den store overraskelse. Ifølge en meningsmåling - foretaget af Jysk Analyse for DR Midt & Vest og Dagbladet Holstebro-Struer - der kom tidligere på ugen, blev der også spået nej.

/ritzau/