Horesta: Små fejl koster store bøder for spisesteder

Skrevet af admin

23/06/2014

Mest læste i dag

Det er ikke ond vilje, der får virksomheder til at bryde reglerne og lade udenlandske studerende arbejde i køkkenerne flere timer, end de egentlig må, lyder det fra brancheorganisationen Horesta.

Men reglerne om en 15 timers arbejdsuge for studerende fra tredjeverdenslande kan være svære at administrere i praksis, lyder det fra administrerende direktør i Horesta Katia K. Østergaard. Alle andre studerende må arbejde fuld tid.

- Hvis vi kunne finde et samarbejde med myndighederne, som kunne være med til at hjælpe og advare virksomhederne om de her regler, så kunne vi nå rigtig langt. Det her drejer sig ikke om økonomisk gevinst for virksomhederne på nogen måde, siger Katia K. Østergaard til Ritzau.

Horesta erkender, at det er virksomhedernes eget ansvar at holde styr på timerne, så de undgår bøder. Men samtidig mener Katia K. Østergaard, at myndighederne også kan påtage sig et større ansvar.

- For eksempel ville det være oplagt, at virksomhederne til enhver tid kunne gå i en database og få oplyst, om en medarbejder har en gyldig arbejds- og opholdstilladelse, siger hun.

Ifølge TV2 har blandt andet flere københavnske spisesteder fået store bøder for at lade studerende fra tredjeverdenslande arbejde for meget, men oftest er der tale om administrative kiks, når der for eksempel bliver byttet rundt i vagtplanerne, siger hun.

I andre tilfælde har virksomhederne simpelthen ikke mulighed for at vide, at reglerne bliver overtrådt. For eksempel hvis den studerende skifter studieretning eller dropper ud uden at oplyse det til arbejdsgiveren.

Katia K. Østergaard mener, at sanktionerne er hårde for de rent administrative forseelser.

- Det her er medarbejdere, der er fuldt på lønningslisten, betaler A-skat og så videre. Reglen siger 15 timer om ugen - og bøden falder, hvis der så er betalt løn for 17 timer.

- Bøden kan være mellem 10.000 og 20.000 kroner per ansættelsesmåned, hvor overtrædelsen har fundet sted, siger hun.

Det er blandt andre Meyer Kantiner A/S, der delvist ejes af Claus Meyer, som har fået en bøde på samlet 250.000 kroner for i tre tilfælde at lade udenlandske studerende arbejde for mange timer, viser en aktindsigt, som tv2.dk har fået hos Københavns Politi.

I alt har tv2.dk fået indsigt i 59 bødeforlæg - svarende til knap tre millioner kroner.

/ritzau/