Hospitaler gør op med dårligt arbejdsmiljø

Rigshospitalet i København har fået deres sure smiley, fordi sygeplejersker på Hovedortocenteret har oplevet chikane, og det får nu centerledelsen til at gribe ind på et grundlæggende niveau. Medarbejderne skal nemlig til at tale pænt til hinanden.

»I et center som vores, hvor der foretages store operationer, som kræver et stort tværfagligt samarbejde, kan det ikke undgås, at der kan ryge en finke af fadet. Men vi vil nu indføre en takt og tone-anordning i form af et sæt spilleregler for, hvordan man taler til hinanden,« siger centerdirektør på Hovedortocenter på Rigshospitalet Tom Pedersen.

Han oplyser også, at Rigshospitalet har indkaldt til et ledelsesseminar i efteråret, der skal styrke samarbejdsrelationerne på Rigshospitalet forhåbentlig være med til at gøre op med det ringe arbejdsmiljø.

På Aarhus Universitets Hospital er påbuddene fra arbejdstilsynet rettet mod de generelle fysiske arbejdsforhold som støj, luftkvalitet og arbejdsstillinger. Og det håber hospitalets centerchef for akutcenteret, Anette Schouv, at der vil blive rettet op på, når sygehuset om få år flytter til nye bygninger.

»Det er svært at undgå, at have noget arbejdstilsynet kan påpege, når man er 11.000 ansatte, og vi er midt i en forandringsproces. Vi bor i et meget gammelt byggeri, der er uoptimalt at udføre nutidens arbejde i. I forbindelse med flytningen er vores udviklingsafdeling og arbejdsmiljøkontor derfor gået sammen om at udarbejde forskellige værktøjer for præventivt at sikre arbejdsmiljøet her i flyttefasen,« siger Anette Schouv om hospitalets røde smiley.

Hun peger desuden på, at hospitalet i Aarhus blandt andet har fået et nyt IT-system, der ikke egner sig i det nuværende hospital, men som vil virke mere optimalt, når sygehuset flytter, og derved styrke arbejdsmiljøet.

Arbejdslivsforsker Hans Hvenegaard, der også er direktør i Teamarbejdsliv, der rådgiver Rigshospitalet til et bedre arbejdsmiljø, frygter at nogle af de psykiske problemer, som landets hospitaler oplever med arbejdsmiljøet, i værste fald kan føre til fejl i patientbehandlingen.

»Hvis der er udviklet et miljø på et hospital, hvor der tale om trusler, mobning og chikane, kan vi få en situation, hvor samarbejdet kan blive så betændt, at personalet ikke trives. Det kan skabe en stor belastning for afdelingen og i værste fald, kan der ske småfejl i behandlingen af patienter,« siger Hans Hvenegaard.

Det er også en af de ting, som Hovedortocenteret på Rigshospitalet har rettet sit fokus mod, når de sætter ind over for den sure smiley.

»Vi er meget opmærksomme på patientsikkerheden. Hvis man går og mobber og chikanerer hinanden, går opmærksomheden fra patienterne, og det kan vi slet ikke acceptere,« siger Tom Pedersen.

Dagens Gossip