Hovedstaden langt bagud med kræftbehandling

Kvinder med brystkræft har en betydelig risiko for, at deres behandling trækker i langdrag, hvis de er bosat i hovedstadsområdet. Det skriver Berlingske Aften.

Kun hver fjerde patient i Region Hovedstaden bliver opereret inden for den fagligt fastsatte tidsfrist på 27 dage, mens det i Region Midtjylland gælder for hele 94 procent af patienterne.

Det fremgår af kvartalstal fra den nationale monitorering af de såkaldte kræftpakker, som er indført for at sikre patienterne et hurtigt behandlingsforløb uden unødvendige forsinkelser. Hér fylder Region Hovedstaden påfaldende meget på en særlig observationsliste, som Sundhedsstyrelsen har opstillet over behandlinger, hvor nogle regioner er meget langt fra at opfylde tidsmålene.

Region Hovedstaden halter således også bagud på behandlingsområder som hoved- og halskræft, prostatakræft og livmoderhalskræft. Blandt patienter med hoved- og halskræft er det således kun hver tiende, der får strålebehandling inden for tidsfristerne i hovedstadsområdet.

Region Sjælland fylder også forholdsvis meget på listen, men får behandlet en del af sine kræftpatienter på hospitaler i Region Hovedstaden.

»Der er en række områder, hvor man ikke kan forstå, hvorfor det ikke flytter sig mere. For eksempel er der direkte tilbagegang for brystkræft. Det er virkeligt skuffende. Som andre regioner er Region Hovedstaden i den situation, at der er en række ting, der skal forbedres for at indfri det politiske løfte, der har været gennem efterhånden mange år om at levere kræftbehandling uden unødvendig ventetid,« siger direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen.

Ifølge undersøgelsen er andelen af brystkræftpatienter, der bliver opereret inden for tidsfristen, faldet fra 53 procent til 27 procent i Region Hovedstaden fra første til andet kvartal i år. Ifølge Kræftens Bekæmpelse svarer tallene til, at der i Region Hovedstaden i løbet af et enkelt kvartal er 200 kvinder, som er blevet behandlet for sent.

»Det er rigtig mange patienter, og det har jo behandlingsmæssige konsekvenser,« siger Leif Vestergaard Pedersen.

På landsplan er andelen af brystkræftpatienter, som behandles inden for tidsfristerne, faldet fra 70 til 56 procent fra første til andet kvartal i år. Ser man på samtlige behandlinger inden for alle de kræftsygdomme, som er omfattet af pakkeforløbene, er andelen af patienter, der kommer i behandling inden for tidsfristerne, faldet fra 78 til 73 procent.

Såvel i Danske Regioner som i Sundhedsstyrelsen og i Sundhedsministeriet er den overordnede opfattelse dog, at det er tilfredsstillende, at de fleste patienter behandles inden for den anbefalede tid. Men der er også en klar erkendelse af, at der på nogle områder er »plads til forbedringer«.

»Vi kan eksempelvis se, at for mange patienter med brystkræft ikke bliver behandlet inden for de frister, som angives i pakkeforløbene, og at udviklingen tilsyneladende går i den forkerte retning i visse regioner. Det har jeg en klar forventning om, at regionerne er i gang med at rette op på,« siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) i en pressemeddelelse.

Regionerne på observationslisten bliver nu bedt om at komme med en redegørelse for forholdene. I Region Hovedstaden hæfter man sig blandt andet ved, at forholdsvis mange patienter af personlige årsager vælger at få udsat deres behandling, og at det burde fremgå af opgørelserne. Hovedstadsregionen oplyser desuden, at man er i gang med at øge behandlingskapaciteten ved at udvide åbningstider og ansætte mere personale.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip