Hovedstaden øger indsats for kræftsyge

Det er løftet fra politikere i Region Hovedstaden, der nu bebuder en oprustning af indsatsen på kræftområdet, skriver Berlingske. Meldingen kommer, efter at en national undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen har vist, at Region Hovedstaden halter bagud med lange ventetider på en række store behandlingsområder som brystkræft, hoved- og halskræft, prostatakræft og livmoderhalskræft.

For eksempel bliver kun hver fjerde kvinde med brystkræft opereret inden for den fagligt fastsatte tidsfrist på 27 dage.

»Vores holdning er helt klart, at der skal ske noget på dette område, og at budgettet skal udvides,« siger politisk ordfører for Socialdemokraterne i Region Hovedstaden, Thor Grønlykke (S).

Politikerne er i disse dage på vej ind i den afgørende fase af forhandlingerne om regionens budget for 2014, og fra alle sider lyder det, at der skal afsættes flere penge til kræftområdet. Thor Grønlykke vil endnu ikke sætte beløb på, mens Dansk Folkeparti er klar til at bruge 50 millioner kroner på at forbedre kræftbehandlingen. Også de Radikale og Venstre er indstillet på at øge bevillingerne for at få flere patienter behandlet inden for tidsfristerne i de såkaldte kræftpakker.

Men der er også fra politisk hold fokus på, om der kan være nogle organisatoriske og ledelsesmæssige knaster både på de enkelte hospitaler og undervejs i de langstrakte behandlingsforløb, der ofte foregår på flere hospitaler.

Der er således løbende gennem flere år blevet bevilget flere penge netop til kræftområdet, og derfor er der også en undren over, at Region Hovedstaden klarer sig dårligt i forhold til flere af de øvrige regioner, som formår at få langt flere patienter igennem systemet inden for tidsfristerne.

»Det er helt uacceptabelt på brystkræftområdet, og nu forlanger vi, at der kommer helt andre boller på suppen. Men det handler ikke alene om flere penge. Det virker også som om, at der er nogle organisatoriske og måske også ledelsesmæssige problemer, som vi skal have endevendt,« siger Venstres gruppeformand, Bent Larsen (V).

De to store kræftbehandlingscentre i regionen, Rigshospitalet og Herlev Hospital, er også ved at forberede en oprustning af indsatsen. Blandt andet har Rigshospitalet i sommerperioden haft åbnet et ekstra operationsleje til brystkræftkirurgi, og Herlev har øget undersøgelseskapaciteten ved at ansætte yderligere en såkaldt mammaradiolog.

Rigshospitalet har desuden opstillet en ønskeliste med initiativer til at sikre flere hurtig behandling på brystkræftområdet. Det foreslås blandt andet at ansætte flere mammaradiologer, at udvide ambulatoriekapaciteten og at holde længere åbent på operationsstuerne og i ambulatorierne, så der også kan tages imod patienter efter arbejdstid på hverdage og på lørdage.

Hospitalerne gør dog også opmærksom på, at der er mangel på speciallæger. Men hvis initiativerne gennemføres, vurderer Rigshospitalet, at det ved udgangen af tredje kvartal i år vil være muligt at få 85 procent af brystkræftpatienterne behandlet inden for tidsfristerne, skriver Berlingske.

I Region Hovedstaden hæfter man sig desuden ved, at regionen ligger pænt, når man måler på patienternes overlevelse efter en kræftsygdom. Her er den såkaldte et års-overlevelse på landsplan steget tre til fire procentpoint de seneste tre til fire år.

For alle kræftformer – undtagen brystkræft og prostatakræft samt anden hudkræft end modermærkekræft – ligger tallene i Region Hovedstaden på 68 procent for mænd og 71 procent for kvinder, hvilket stort set er på samme niveau som i Region Midtjylland og Region Syddanmark, mens Region Sjælland og Region Nordjylland ligger et par procentpoint under, viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Kræftens Bekæmpelse konstaterer dog også, at Danmark trods fremgangen fortsat har meget at indhente i forhold til overlevelsen i de øvrige nordiske lande.

Dagens Gossip