HPV-vaccine beskytter mod kønsvorter

Risikoen for at få kønsvorter er væsentligt mindre, når unge piger bliver vaccineret mod HPV. Det viser en ny stor dansk undersøgelse, som netop er blevet offentliggjort.

- Det er en fantastisk nyhed ikke mindst i lyset af, at HPV-vaccinen først blev indført i Danmark tilbage i 2007, siger professor, overlæge, dr.med. Susanne Krüger Kjær fra Kræftens Bekæmpelse.

- Vi ser virkelig en meget tydelig nedgang i forekomsten. For piger født i 1995 til 1996, som er vaccineret mod HPV, fandt vi, at risikoen for kønsvorter var nedsat med 87 procent sammenlignet med piger i samme alder, der ikke var vaccineret, siger hun.

Kønsvorter er en af de hyppigste kønssygdomme herhjemme og er en stor byrde for både det enkelte individ og for samfundet i det hele taget.

- Den stærkt nedsatte risiko for kønsvorter er en stor gevinst i sig selv, siger Susanne Krüger Kjær.

Men lige så vigtigt er, at det kunne tyde på en lignende effekt for celleforandringer, som kan være forstadier til livmorhalskræft.

- Om det holder stik, vil vi kunne sige med sikkerhed om nogle måneder, mener hun.

Forskerne har via cpr-registret identificeret alle danske piger født i årene 1989 til 1999.

Og de har via vaccineregistret sammenlignet alle HPV-vaccinerede og alle ikke-vaccinerede i målgruppen og til sidst sammenlignet dataene med data fra Landspatientregisteret.

I alt er 248.403 piger i årene 2006-2012 blevet vaccineret. Den danske undersøgelse er den første af sin slags i verden.

- Vi har unikke danske registre, der gør, at vi har kunnet følge hver eneste unge pige i målgruppen. Det gør, at undersøgelsen er værdifuld - også internationalt, fastslår Susanne Krüger Kjær.

90 procent af alle tilfælde af kønsvorter skyldes to typer af HPV-virus - type 6 og 11. HPV-vaccinen er først og fremmest blevet indført for at beskytte mod livmorhalskræft.

Undersøgelsen er netop publiceret i det ansete tidsskrift Journal of Clinical Infectious Deseases.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip