Hudlæger dømmer ny tatoveringslov ude

Skrevet af admin

13/11/2013

Dagens topnyheder

Huden klør, og når solens stråler rammer, bliver den rød og hævet.

Andre får store væskende sår eller allergi, som gør det nødvendigt at skrælle det angrebne område af ved en operation.

Omkring hver fjerde er generet af sin tatovering, og derfor er Miljøstyrelsen på vej med en ny bekendtgørelse, der stiller nye krav til det blæk, som tatovørerne prikker ind i huden.

Men stik imod hensigten risikerer skærpelsen at øge antallet af danskere med ødelagt hud, advarer læger og tatovører.

- Det er en ommer for myndighederne og det politiske system bag beslutningen, siger professor og leder af tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital, Jørgen Serup.

Klinikken behandler tatoveringsskader og er onsdag og torsdag vært ved en kongres, hvor hudlæger og tatovører fra det meste af verden samles for blandt andet at udveksle den nyeste viden om de kemiske stoffer i farverne.

- Og her kan vi se, at kravene i bekendtgørelsen er så svære for tatovørerne at leve op til, at det vil fremme amatørtatovering og kriminalisere branchen, som ellers er gået positivt ind i projektet, siger Jørgen Serup.

Bliv ven med Dagens.dk - Altid gratis nyheder og underholdning

Bekendtgørelsen lægger op til, at tatoveringsblæk skal have en indholdsfortegnelse over bestanddele helt ned til én procent.

Men ifølge Jørgen Serup indeholder blæk mange kemiske stoffer, som ikke kan analyseres, og samtidig er det usikkert, præcist hvilke indholdsstoffer, der er problematiske.

Ifølge talsmand for De Professionelle Uafhængige Tatovører i Danmark, Lis Kierstein, har branchen længe efterlyst skrappere regler, men nu risikerer de mest samvittighedsfulde og professionelle tatoveringsbutikker at lukke og overlade markedet til mere tvivlsomme.

- Hvis vi ikke kan købe farver, der lever op til kravene, så er der kun de ulovliggjorte farver tilbage. Bruger vi dem, bryder vi loven, og det er vi selvfølgelig ikke interesserede i, siger hun.

I Miljøstyrelsen er funktionsleder Elisabeth Paludan godt klar over, at det kan blive en udfordring for branchen at leve op til bekendtgørelsen.

- Vi er helt med på, at det ikke er nogen nem opgave at gå fra næsten ikke at vide noget om farverne til et stade, hvor vi skal vide rigtig meget.

- Men vores udgangspunkt er, at vi skal beskytte forbrugerne, og det kan vi gøre ved at gøre farverne mere sikre, siger hun.

/ritzau/