Hukommelsestab prægede sidste dag i statsløsekommission

Der var langt mellem anekdoterne og de levende beretninger, da statsløsekommissionen mandag gennemførte de sidste vidneafhøringer.

Her forsøgte kommissionen at grave i stort og småt i tilblivelsen af en redegørelse fra det nu nedlagte Integrationsministerium, der i marts 2011 førte til den daværende minister, Birthe Rønn Hornbechs, fald.

I redegørelsen fastslås det, at Birthe Rønn Hornbech allerede i 2008 fik besked om, at herboende statsløse i årevis var blevet behandlet i strid med internationale konventioner, som Danmark for årtier tilbage har skrevet under på.

Og i redegørelsen beklages det desuden i utvetydige vendinger, at Folketinget ikke langt tidligere blev informeret om misforvaltningen, og disse konklusioner førte umiddelbart efter offentliggørelsen til Rønn Hornbechs exit fra toppolitik.

Derfor forsøgte kommissionens udspørger, Poul Heidmann, igen og igen at få nogle af hovedkræfterne bag redegørelsen fra foråret 2011 til at forklare, hvordan den blev til.

Men hverken daværende kontorchef Niels Henrik Larsen eller ministersekretær Christian Lützen kunne kaste meget lys over, hvorfor de konkret sendte den ene eller den anden mail til hinanden, eller hvordan de i øvrigt formulerede sig på møder og i udkast.

- Jeg ville digte, hvis jeg i dag sad og beskrev reaktioner og følelser omkring det her forløb. Jeg kan simpelthen ikke huske, hvad jeg har gjort af overvejelser her, lød det blandt andet fra Christian Lützen, der var tovholder på den famøse redegørelse.

Det var Lützens tredje optræden i kommissionen, der i mere end et år har afhørt og genafhørt 43 vidner for at komme til bunds i, hvorfor det hedengangne Integrationsministerium i årevis behandlede statsløse i strid med internationale konventioner ved at stille større krav til deres statsborgerskab, end man burde.

/ritzau/

Dagens Gossip