Hun fik røde knopper på sine arme, men vidste ikke, at det var et tegn på en udbredt sygdom

De fleste mennesker har sikkert stødt på ordet 'glutenfri' i det lokale supermarked, da en lang række fødevareprodukter bruger ordet på deres emballage, og derfor kan man let få den tanke, at gluten bare er et modefænomen.

Samtidig lader der til at herske en almindelig opfattelse af, at gluten 'bare' er en allergi, men der er faktisk tale om en kronisk sygdom, der kan skade dine tarme og føre til et stort ubehag.

Det siges, at én procent af befolkningen i Danmark lider af cøliaki – de er dermed overfølsomme over for nogle proteiner, der findes i korn som hvede, byg og rug.

Det er dog langt fra alle, der er klar over, at de lider af cøliaki.

Ubehandlet cøliaki kan føre til problemer som fejlenæring og dårligt helbred, men her er syv signaler, der kan indikere, at du har sygdommen.

1. Mavesmerter
Problemer med maven kan være et tegn på glutenallergi.

Luft i maven, oppustethed, diarré og forstoppelse kan være det ubehagelig resultatet, hvis du har spist fødevarer med gluten.

Det kan på sigt føre til en forringelse og beskadigelse af tyndtarmen, og kroppen kan få sværere ved at optage mineraler og vitaminer. 

2. Vægttab
En beskadigelse af tyndtarmen kan føre til opkast og manglende appetit, og derfor kan du opleve et ufrivilligt vægttab, hvis du lider af sygdommen.

3. Svimmelhed
Mange mennesker med glutenallergi oplever svimmelhed, desorientering og en underlig følelse af at være ude at balance, hvis de har indtaget fødevarer fremstillet med gluten.

4. Humørsvingninger
Din tarme er ikke alene om at være utilfreds, hvis du lider af cøliaki, men alligevel indtager fødefarer med gluten.

Det samme gør sig gældende med din hjerne - på den måde kan du blive ramt af humørsvigninger og føle dig irritabel og oprevet, hvis du har spist mad med gluten i.

Læs også: Smitsom virus spreder sig blandt små børn - er potentielt livsfarlig

I The New England Journal of Medicine finder man 55 sygdomme, der forårsages eller forværres ved at indtage gulten, og på listen finder man ifølge svenske Newsner alvorlige lidelser som depression og angst.

5. Kronisk migræne
Hovedpine er en hyppig lidelse for folk med glutenallergi.

Migrænen, der kan føre til et sløret syn og smerter omkring øjenhullerne, opstår typisk 30-60 minutter efter et måltid.

6. Hudlidelser
Dine tarmproblemer kan komme til udtryk på din hud, og derfor er glutenallergi ofte forbundet med eksem, knopper og kløkende hud. Det skriver hjemmesiden LittleThings

7. Kronisk træthed
Din krop, hvis den lider af glutenallergi, bruger sin energi på at forsøge at håndtere de ønskede proteiner, hvilket kan føre til en konstant følelse af træthed.

 

 

 

 

 

Dagens Gossip