Hun pudsede sin næse for hårdt: Nu er hendes øje på størrelse med en golfbold

- Jeg pudsede næsen for hårdt.

Omtrendt sådan lød forklaringen fra en urolig, 32-årig, britisk kvinde, da hun kom ind på skadestuen på Leicester Royal Infirmary University Hospital.

Kort efter svulmede hendes øjenlåg op, så det lignede, hun havde fået et slag i ansigtet.

Lægerne, som skriver om tilfældet i det videnskabelige magasin BMJ, diagnosticerede hende med orbital emfysem – et forøget øjenlåg som følge af lufttrykket, der i værste tilfælde kan gøre personen blind.

Da kvinden blev scannet viste det sig, at hun havde et brækket næseben, men hun kunne ikke selv erindrer, hvor det skulle være kommet fra.

Læs også: 110.000 danskere lider af 'pinli' sygdom, som de ikke tør gøre noget ved

Lægerne mener godt, det kan have noget med hændelsen at gøre, men understreger, at orbital emfysem stort set altid skyldes et slag direkte i ansigtet.

- Selvom orbital emfysem normalt er associeret med et traume, så viser dette tilfælde, at der er muligt at det kan opstå spontant som følge af at pudse næse.

I tidligere tilfælde har læger set, at problemet kan opstå, hvis en patient har været til tandlægen, hvor der fx er brugt redskaber, der virker ved at blæse med luft. I yderst sjældne tilfælde er det set, at det kan opstå ved at folk nyser hårdt, men med lukket mund og næse.

Læs også: 6 bizarre sygdomme du absolut ikke har lyst til at fejle

Lægerne forventer, at kvinden på billederne vil være helt rask efter to uger, hvor hævelsen bør være forsvundet.
 

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip