Hun vil være chef for hele verden

Skrevet af admin

05/04/2016

Dagens topnyheder

Helen Clark, der er tidligere premierminister i New Zealand og nuværende chef for FN's udviklingsprogram, UNDP, melder sig som kandidat til at blive FN's næste generalsekretær.

FN's nuværende generalsekretær, sydkoreaneren Ban Ki-moon, sidder i øjeblikket i jobbet i sin anden periode, som udløber med årets udgang.

- Jeg bringer mig selv i spil med baggrund i min dokumenterede ledelseserfaring over næsten tre årtier - både i mit eget land og her i De Forenede Nationer.

- Jeg mener, at jeg har erfaringen og kvalifikationerne til jobbet, siger Clark i et interview med nyhedsbureauet AFP.

66-årige Helen Clark vil, hvis hun bliver generalsekretær, være den første kvinde, der bestrider jobbet. FN's generalsekretær har været en mand i de syv årtier, hvor posten har eksisteret.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er der et stort pres for, at en kvinde skal være den næste generalsekretær. Mindst 53 lande - anført af Colombia - ønsker, at det bliver en kvinde, og adskillige interesseorganisationer arbejder også for at få en kvinde i spidsen for FN.

Bans efterfølger skal formelt vælges af de 193 medlemmer af FN's Generalforsamling efter indstilling fra FN's Sikkerhedsråd. Generalforsamlingen finder sted i New York til september.

Der er i øjeblikket officielt otte kandidater til FN-topposten, herunder tre andre kvinder end Clark, skriver Reuters.

Da Ban i 2007 fik jobbet første gang, var der syv erklærede kandidater. Da han blev genvalgt fem år senere, var han den eneste, der formelt havde meldt sit kandidatur.

Der er ingen øvre grænse for, hvor mange perioder man kan være generalsekretær. Men endnu har ingen siddet i mere end to perioder.

/ritzau/