Hund tæt på pinefuld død: Stor dusør i sag om giftmord på fugle

Skrevet af Michael Lauritsen

01/08/2013

Dagens topnyheder

Kun ved hjælp fra en dyrlæge overlevede en hund, da den tilbage i maj måned gnaskede løs i et stykke kød, den havde funde i Tureby Hestehave ved Stevns på Sjælland. Kødet var nemlig proppet med nervegift, der ulovligt bruges til at slå rovfugle ihjel med. Nu udlover Bregentved Gods, Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening en dusør på 30.000 kroner for spor eller oplysninger, der kan afsløre, hvem der plantede det forgiftede kød i naturen.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

Hunden blev efterfølgende syg, fik kramper og fråde om munden. Ved hjælp af hurtig behandling kom den på højkant igen. Hundens ejer fik kødet hentet, og det blev efterfølgende analyseret hos DTU/Veterinærinstituttet. Det kunne konstatere, at kødet var forgiftet med carbofuran. Carbofuran er et ekstremt giftigt pesticid og en nervegift, som har været brugt i landbruget indtil 2008, hvor det blev gjort ulovligt i hele Europa.

Carbofuran lammer åndedrætssystemet, og dyr og fugle, der har indtaget stoffet, falder ofte om på stedet.

Tureby Hestehave hører under Bregentved Gods. Her er man godt gale over episoden.

- Det er naturligvis fuldstændig uacceptabelt, at nogen har udlagt forgiftet kød i én af vores skove - eller for den sags skyld alle andre steder. Vi skal helt i bund i denne sag. Uanset hvilke galninge, som måtte have udlagt kødet, så skal det opklares, og de skal modtage en forhåbentlig meget hård straf, når man betænker, hvad der kunne være sket, siger godsforvalter Anders Dolmer til Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside.

Sagen er også anmeldt til politiet. Men det gør sig ikke de store forhåbninger.

- Det har desværre vist sig meget vanskeligt for politiet at få opklaret sager som denne, konstaterer Sten Gunnarson fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Der har efterhånden været en række tilfælde, hvor netop carbofuran er anvendt til at forgifte rovfugle og rovdyr. Siden juni 2010 har Dansk Ornitologisk Forening fået kendskab til forgiftninger af ni store rovfugle syv forskellige steder i Danmark.