Hunde og katte får også kræft - her er 10 symptomer, som du ikke må overse

Skrevet af Kristine Bugbee

01/12/2015
Kræft hos dyr er lige så almindeligt som kræft hos mennesker. Ekspert råder kæledyrsejere til at være opmærksom på de mest almindelige symptomer.

Mest læste i dag

Det er formentlig de færreste, der er klar over, at kræft er den hyppigste sygdomsrelaterede dødsårsag blandt hunde og katte i Danmark.

Annemarie Kristensen er professor fra Universitetshospitalet for Familiedyr ved Institut for Klinisk Veterinær og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet. Hun fortæller, at danskerne generelt er gode til at gå til dyrlæge med deres hunde og katte, men at mange alligevel ikke er klar over, at kræft er så udbredt hos dyr. Og derfor ved de ikke, hvilke tegn de skal kigge efter.

- Mange tænker, at det nok er almindeligt med en lille knude i huden på deres hund eller kat, så de går ikke til dyrlægen og får det tjekket. Men faktisk er kræft i huden en af de mest almindelige cancerformer hos dyr, og jo tidligere det bliver opdaget, jo lettere er det at behandle, forklarer hun til Dagens.dk.

- Hvis kræften ikke bliver behandlet, så kan dyret dø afhængig af hvilken kræfttype, det drejer sig om. Men når kræften bliver opdaget tidligt, så er det meget få tilfælde, hvor vi slet ikke kan gøre noget - med mindre den har spredt sig voldsomt.

Hendes opfordring er derfor, at man får tjekket sin hund eller kat relativt hurtigt, hvis noget virker ualmindeligt. 

Et tegn på alderdom
Annemarie Kristensen tilføjer, at kræft typisk rammer midaldrende og ældre kæledyr. Hunde får typisk kræft, når de er mellem 8 og 10 år eller ældre, mens katte bliver ramt, når de er 10-12 år eller ældre. Men danskerne holder sig ikke tilbage med få behandlet deres kæledyr, selvom det kan være en bekostelig affære.

- Prisen kommer helt an på, hvor fremskreden kræften er, hvilken form for kræft der er tale om og hvilken behandling, der er indiceret. Det kan koste flere tusind  kroner, hvis hunden feks. skal have kemoterapi eller plastikkirurgi. Økonomi er selvfølgelig en faktor, men for langt de fleste mennesker, der er det hunden eller kattens livskvalitet, der er det vigtigste. 

Hvad angår årsagen til kræft hos kæledyr, så er det ikke meget anderledes end hos kræft hos os mennesker.

- De lever i det samme miljø, som vi gør. Det har bestemt noget med miljø og omgivelser at gøre, og fedme spiller også ind. Det er altså rigtig mange af de samme faktorer, der betyder noget hos dyr, som hos mennesker. Men det har også noget med genetik at gøre. Nogle racer har en hyppigere forekomst af kræft, mens andre racer sjældnere bliver ramt, fortæller Annemarie Kristensen.

Og hvordan ved man så, om ens bedste firbenede ven er blevet ramt af kræft? Her er de 10 symptomer, der kan være tegn på kræft hos din firbenede ven.

1. Unormal hævelse eller knude
Et ud af tre tilfælde af kræft blandt hunde og katte skyldes kræft i huden. Knuder kan skyldes mange andre ting end kræft og kan være svære at opdage, hvis dyret har tyk pels eller mange folder i huden. Alligevel opfordrer Annemarie Kristensen til at holde godt øje med atypiske hævelser, som er et af de mest almindelige symptomer.

- Jo større en ondartet knude bliver, jo sværere bliver den at behandle. Hvis du stryger dit kæledyr på pelsen og mærker en unormal hævelse, som enten ikke forsvinder eller begynder at vokse i størrelse, skal du derfor altid gå til dyrlægen.

2. Sår vil ikke hele
Det er almindeligt at finde sår og skrammer på sit kæledyr. Men opdager du et sår, der ikke vil hele, og som forbliver stort set uforandret over længere tid, så skal du reagere. Sår, der ikke vil hele, kan nemlig være et tegn på kræft, og de kan opstå overalt på dyret, herunder i mundhulen og mellem tæerne.

3. Pludseligt vægttab
Ligger dit kæledyr til den tunge side? Når der er tale om kræft blandt hunde og katte, er det vigtigt at holde øje med dyrets vægt. Et pludseligt vægttab hos et dyr kan betyde, at noget er galt.

- Det kan også skyldes sukkersyge, leversygdom eller en sygdom i nyrerne, men uanset hvad, så er det altid en god ide at få undersøgt årsagen, siger Annemarie Kristensen.

4. Ringe appetit
Er madskålen stadig fyldt flere timer, efter at du fyldte den? Så kan også det være et tegn på, at noget er galt. Kvalme og nedsat appetit kan blandt andet skyldes tarmkræft og kræft andre steder i kroppen, så hvis dit kæledyr begynder at spise mindre end normalt, så bør du gå til dyrlægen.

5. Vedvarende opkastninger eller diarré
Hvis din firbenede ven får det dårligt over længere tid, kan det være tegn på kræft i blandt andet mave-tarm-kanalen. Særligt hos katte kan lymfekræft optræde diffust i hele tarmen og vise sig ved voldsomme knuder i tarmen, som resulterer i opkastninger og diarré. Det er dog vigtigt at huske på, at det er normalt for katte at kaste op med jævne mellemrum, når hårbollerne skal ud af kroppen. Men hvis katten begynder at kaste mere op, end den plejer, skal man være på vagt og tage til dyrlægen.

6. Besvær med at spise
Kræft kan også vise sig ved, at din hund eller kat får besvær med at synke. Det kan blandt andet skyldes en svulst i mundhulen, en knude, der trykker på spiserøret, eller kræft i kæbeknoglerne, som kan gå hen og gøre så ondt, at din hund eller kat helt nægter at spise. Får maden lov at ligge i madskålen over længere tid, bør du derfor få dit kæledyr undersøgt. Besværet med at spise og synke kan også skyldes dårlige tænder.

7. Blødning eller udflåd
Hvis dit kæledyr pludselig begynder at have unormale blødninger eller udflåd fra eksempelvis næsen eller kønsorganerne, er det et klart tegn på, at noget ikke er, som det skal være. En kræftsvulst i næsehulen vil typisk afsløre sig selv ved, at din hund eller kat pludselig begynder at få næseblod, men blødninger kan også opstå spontant i huden andre steder på kroppen.

- Det er, fordi nogle kræftformer påvirker koagulationssystemet, blodets evne til at størkne, og det kan så give symptomer i form af blødninger, forklarer Annemarie Kristensen.

Andre symptomer kan hos hunhunde og hunkatte vise sig ved udflåd fra skeden, som både kan være tegn på livmoderbetændelse og kræft.

8. Ubehagelig lugt fra dyret
Når nogle dyr får kræft, for eksempel i mundhulen, kan der komme betændelse omkring det sted, hvor kræften sidder. Det resulterer i en masse bakterier i det område, som producerer stoffer, der lugter rigtig dårligt. Derfor kan dyret lugte sødligt og råddent fra mundhulen, hvis det er der, kræften sidder. Lugten kan også opstå, hvis en kræftsyg hund eller kat får sår på de knuder i huden, som der går betændelse i.

- På den måde kan lugten afsløre tegn på sygdom, før man selv opdager, at der er noget galt, siger Annemarie Kristensen.

9. Besvær med at trække vejret, urinere eller komme af med afføring
Hunde og katte kan ligesom mennesker have besvær med at komme ordentligt på toilettet, og i nogle tilfælde kan det skyldes, at der sidder kræftsvulster og blokerer for afføringen i endetarmen. Det samme kan ske i lungerne og brysthulen og i blæren og urinvejene, som gør, at passagen bliver indsnævret og vejrtrækning og vandladning bliver uregelmæssig.

10. Nedsat lyst til motion eller nedsat udholdenhed
En tur med hunden i parken kan godt gå hen og blive lang, hvis dyret konstant lægger sig ned og nægter at gå. I nogle tilfælde skyldes det ikke en tvær og ugidelig hund, men derimod kræft. En svulst i lungerne eller brysthulen kan give dit kæledyr besvær med at trække vejret, og så vil aktivitetsniveauet dale. Det kan også være, fordi kræft i eksempelvis knoglemarven har resulteret i en lav blodprocent, der kan gøre dyret træt.

Følg Dagens Dyreriget for flere lignende artikler: