Hundelorte - dem kan de arbejdsløse tage

Et nyttejob kan være hvad som helst. I hvert fald i Roskilde Kommune, der efter sommerferien vil sende kontanthjælpsmodtagere ud og samle hundelorte op.
Det skriver Berlingske.

Men det nye tiltag, der er en del af Roskilde Kommunes beskæftigelsesindsats, er "ydmygende og uværdigt idiotarbejde", mener den konservative byrådspolitiker Lars Lindskov.

- Jeg er helt med på, at folk, der modtager en offentlig forsørgelse, skal levere noget nyttigt tilbage til samfundet. Men der må være en nedre grænse for, hvad vi kan sætte de ledige til, siger han til Berlingske.

Han mener ikke, man kan være bekendt at sige til de unge, at: Ingen lorte, ingen kontanthjælp.
Men formanden for beskæftigelsesudvalget, Evan Lynnerup (V), er hurtigt ude og berolige eventuelt urolige unge.
Den ildelugtende oprydning er nemlig kun én ud af mange opgaver i nyttejobbet. Ingen vil blive bedt om at tage alle lortene, kun dem, "der ligger uheldigt", understreger han:

- Det er en helt naturlig del af Vej og Parks arbejde, der ikke bliver gjort så tit, som vi godt kunne ønske os. Derfor har vi taget det med som et punkt, kontanthjælpsmodtagere kan komme til. Det kan jeg ikke se noget ydmygende i.

DF's arbejdsmarkedsordfører på Christiansborg, Bent Bøgsted, kan heller ikke se, hvori det ydmygende skulle ligge.

- Det svarer til en SOSU-assistent, der skal tørre de ældre bagi eller et kloakfirma, der skal rense septintanke, siger han til Berlingske.

Findes der overhovedet nogen nedre grænse for, hvad man med rimelighed kan sætte arbejdsløse på overførselsindkomst til?
Professor i politik og filosofi på CBS, Peter Thyssen, siger:

- Det er en gammel eliteopfattelse, at der findes værdig og uværdig beskæftigelse.

- Nøjagtigt hvor værdighedsgrænsen går, er svært at svare på. Det kommer også an på, hvordan jobbene bliver omtalt, og hvordan de udføres i praksis. Men vi skal huske på, at de her job også har en rolle i forhold til at afskrække folk, lyder det fra Thyssen.

Så længe, nyttejobbet udføres under ordentlige forhold, mener socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, ikke, at der er nogle etiske problemer ved at samle lorte.
Anderledes negative er tonerne fra Enhedslisten, der ikke mener, arbejdsløse "skal tåle alt muligt idioti" og kalder nyttejob en falsk varebetegnelse.

 

Dagens Gossip