Hundredtusindvis vil fejre Singapores 50 år som nation

Utallige røde og hvide flag pynter Singapores gader forud for søndagens festligheder, hvor landets 50 år som selvstændig nation bliver markeret.

Op mod 200.000 mennesker ventes ifølge Reuters at overvære parader, militæropvisninger fra luftvåbnet og fyrværkeri i forbindelse med fejringen.

Singapore blev erklæret uafhængig, da Malaysia for 50 år siden smed øen ud af sin union. Det fik grundlæggeren af staten Singapore, Lee Kuan Yew, til at græde.

Hans beskedne landstykke på 700 kvadratkilometer tæt på ækvator i Sydøstasien havde meget dårlige kort på hånden.

Med hård - og til tider omdiskuteret - disciplin skabte Lee alligevel en skyskrabermetropol med en høj uddannelsesstandard samt et internationalt finanscentrum uden korruption.

De nu 5,5 millioner indbyggere i Singapore har i tiden op til 50-års dagen kunnet se plakater, bannere og busreklamer med nationaldagens forkortelse SG50.

Søndag kulminerer det så med fejringen, hvor samtlige singaporeanere opfordres til at samle sig og recitere landets nationale ed og synge nationalsangen, skriver BBC.

Festlighederne, der løber op i over 100 millioner kroner, kommer til at foregå på det historiske område Padang midt i byen, og på en scene med udsigt til den maleriske havnefront.

Myndighederne i den tidligere britiske koloni har vedtaget en ekstra national fridag og uddelt gaveposer til borgerne med flag, snacks og symboler på Singapores halve århundrede som stat.

- Det er kun 50 år for en lille nation som os, så vi har opnået virkelig meget. Det er et år, som singaporeanerne vil huske for evigt, siger Yang Jie Ling, en 17-årig studerende, til Reuters.

Det er anden gang i år, at Singapore samles om en mærkedag. Den tidligere premierminister Lee Kuan Yew døde i marts i en alder af 91 år, hvilket medførte national sorg. Han vil blive mindet med en særlig hyldest søndag.

Trods en af verdens højeste levestandarder bliver der med jævne mellemrum luftet kritik af de borgerlige frihedsrettigheder i landet.

I forbindelse med fejringen har nogen stillet spørgsmålet, om ikke det er på tide at slippe tøjlerne løs og opgive statens patroniserende adfærd.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip