Hundredvis af dansktyrkere udvandrer årligt til Tyrkiet

Dermed fortsætter en tendens, som for alvor begyndte i 2011, hvor antallet af udvandrende dansktyrkere steg til 495 fra 325 året før. Tallene fra de to første kvartaler af 2013 tyder på, at tendensen fortsætter.

Og en væsentlig forklaring på stigningen er, at flere unge dansktyrkere i alderen 20 til 34 år har bestemt sig for at prøve lykken i Tyrkiet, skriver Politiken.

»De unge har i kraft af den voksende økonomi i Tyrkiet fundet flere og større muligheder for at bruge deres sproglige og kulturelle kompetencer i hjemlandet,« siger Jens Stensgaard Jakobsen, der er antropolog med speciale i unge dansktyrkere og ansvarshavende redaktør på det tværkulturelle magasin Opinionen.

Tyrkiet har oplevet høje vækstrater de seneste ti år. Og for få måneder siden vurderede Dansk Industri, at Tyrkiet er det OECD-land, der har udsigt til den største økonomiske fremgang i de kommende 20 år.

Ifølge Jens Stensgaard Jakobsen er det især de veluddannede dansktyrkere, der flytter.

»I Danmark er der en høj arbejdsløshed blandt akademikere. Derfor ønsker flere unge dansktyrkere at tage del i de nye muligheder og tænker: ’Jeg taler tyrkisk, jeg har en god uddannelse, hvorfor skal jeg så være en del af det her ræs i Danmark?’,« siger han til Politiken.

Specialkonsulent Thomas Klintefelt fra Danmarks Statistik siger, at de nye muligheder i Tyrkiet »sagtens« kan være med til at forklare, hvorfor både antallet og procentdelen af personer med tyrkisk herkomst, der rejser til Tyrkiet, er betydeligt højere end for eksempel marokkanere, der tager til Marokko, eller pakistanere, der tager til Pakistan.

Dagens Gossip