Hundredvis af døde hvaler er skyllet op ved Chiles kyst

Skrevet af admin

02/12/2015

Dagens topnyheder

Omkring 340 hvaler er blevet fundet døde ved Chiles kyst i en fjerntliggende bugt i Pantagonien. Det er en af de første gange, at så mange hvaler er fundet døde på samme sted.

- Det er et dommedagsagtigt syn. Jeg har aldrig set noget lignende, siger havbiolog Vreni Hausserman, fra forskningscentralen Huinay.

Der er ingen ydre skader at se på de døde hvaler, og det antages, at de er døde af en virus eller af giftige alger.

Forskerne har sendt en ekspedition til stedet for at tælle de døde hvaler, som er skyllet op på et ekstremt øde beliggende sted mere end 2000 kilometer syd for Chiles hovedstad, Santiago.

I april blev 20 sejhvaler meldt døde. Da forskerne fløj hen over området i juni opdagede de, at hvalerne var døde i et langt større omfang, end det var blevet rapporteret.

- Mindst 337 døde hvaler og hvalskeletter blev fundet, siger Haussermann.

- Der er stadig mange områder, som vi ikke er nået ud til. Så det er sandsynligt, at der er flere døde hvaler, siger hun videre.

Sejhvalen, der er den tredjestørste af finhvalerne, bliver 12-16 meter lang og vejer 20-30 ton.

Det er yderst sjældent, at forskere står over så mange døde hvaler på én gang, og alle omstændighederne omkring sagen vil blive undersøgt af en ekspedition, som er betalt af magasinet National Geographic.

Fundet af hvalerne er blevet kendt i offentligheden, samtidig med at FN's klimatopmøde COP21 er indledt i Paris.

Havbiologer siger, at opvarmningen af verdenshavene er farlige for verdens hvalbestand, fordi den gør det af med hvalernes føde og ændrer deres årstidsbestemte vandringer.

- Klimamødet handler om planetens fremtid, om fremtiden for selve livet, sagde Frankrigs præsident, François Hollande, ved åbningen af klimatopmøde i Paris mandag.

Målet for klimamødet i Paris er at lave aftaler, der vil fastholde stigningen i den globale opvarmning i forhold til det førindustrielle niveau på under to procent.

/ritzau/AFP