Hundredvis af kvinder sendes rundt mellem fødesteder

Hvis du er blevet sat til at føde på et hospital i hovedstaden, kan du godt risikere midt i en fødsel at blive sendt videre til et andet hospital. Der er nemlig ikke altid hverken jordemødre eller senge nok på hovedstadens hospitaler.

Det skriver Politiken.

I 2015 blev 243 fødende kvinder i Region Hovedstaden på grund af travlhed sendt til et andet af regionens hospitaler end det planlagte. Det er 35 procent flere end året før. Svarende til mere end 1 af hver 100 fødsler.

Og allerede nu ligger antallet af omfordelte fødende kvinder højere end samme tidspunkt sidste år, viser tal fra Region Hovedstaden.

Sanne Lindsted, næstformand i Jordemoderforeningens kreds i hovedstaden finder situationen "uacceptabel".

- Når vi sender fødende kvinder videre, er det et klart udtryk for, at vi ikke har ressourcer nok. Hverken hvad angår jordemødre eller fødestuer. Der er jo ikke nogen af os, der har lyst til at sende kvinderne videre. Det er jo ikke for sjov, siger hun til Politiken.

Lindsted fastslår, at der i dag er "langt flere tidspunkter, der er pressede, end der var tidligere. Det er der ingen tvivl om".

Enkelte dage er presset på fødestuerne så stort, at der ikke er én eneste jordemoder eller ét frit fødselsleje tilbage i hele regionen. Så bliver fødende sendt helt ud af regionen til eksempelvis Roskilde, ja, ved enkelte lejligheder helt til Næstved.

- Vi modtog for ikke så lang tid siden om natten en kvinde fra Region Hovedstaden i fødsel, fordi der ikke var en ledig fødestue på et af hospitalerne i regionen, siger Ellen Tobiasen, ledende chefjordemoder på Næstved Sygehus, til Politiken.

Det er ikke nødvendigvis farligt for en fødende kvinde at blive sendt fra Hvidovre Hospital til Hillerød – eller til Næstved. Men det stresser både mor og barn og er utrygt, påpeger formanden for Jordemoderforeningen, Lillian Bondo:

- En overflytning opleves altid som noget negativt af den fødende, siger hun til Politiken.

/ritzau/

Dagens Gossip