Husker du ‘napalm-pigen’ fra Vietnam? Nu bliver hun tilbudt hjælp mod sine smertefulde ar

1972, Vietnam. Der er panik i gaderne, hvor soldater skriger, at “vi må væk”. Bomberne flyver, og alle risikerer at blive dræbt, lyder meldingerne.

9-årige Kim Phuc ser en bombe falde og løber chokeret ned ad Hovedvej 1. Flammerne slikker op af hende, og hendes tøj bliver brændt. Sådan foregik angrebet, ifølge pigens beretning år efter til det amerikanske nyhedsbureau AP.

Fotografen Nick Ut så hende og tog et billede af den nøgne pige, som senere skulle blive kendt over hele verden som ‘napalmpigen’. Hun blev symbolet på Vietnamkrigen.

Nick Ut fulgte Kim Phuc på hospitalet, hvor hun var heldig at overleve de slemme forbrændinger, der dækkede en tredjedel af den lille pigekrop.

Årtier senere er dé to, fotografen og napalmpigen, stadig venner – og årtier efter lider hun desværre stadig af smerter i arrene og den ødelagte hud.

Foto: AP Photo, Nick Ut

Nu får Kim Phuc dog måske en lindring, skriver Daily Mail. 

Hun og manden fløj for nogle uger siden til Miami, hvor en ny laserbehandling muligvis kan mindske smerterne og det handicap, de og arrene har været for hende i alle årene.

Foto: Foto: AP Photo, Nick Ut, Kim Phuc og hendes mand Toan Huy er på nedenstående billede netop ankommet til Miami, hvor parret er fløjet til for at få den nye behandling. De bor normalt i Canada, hvor de har to sønner på 21 og 18 år.

Med sig har hun sin ven fotografen, Nick Ut, der håber, at behandlingen kan hjælpe hende, selvom hun nu er 52 år.

Klinikken, der tilbyder behandlingen, giver den gratis til Phuc. Normalt koster én behandling mellem 10.000 og 14.000 kroner. 

Metoden er oprindeligt udviklet til at glatte rynker ud omkring øjnene, men den kan altså mere, lover doktor Waibel, som har tilbudt behandlingen, efter at Waibels far hørte Kim Phuc tale ved en kirke-begivenhed.

Foto: AP Photo, Nick Ut

Indtil videre er Kim Phuc positiv over behandlingen, som kan vare op til et år. Det klør og svider, men det kan kun bliver bedre, mener hun. 

Foto: AP Photo, Nick Ut

Følg Dagens Helte for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip