Hvad er et ydernummer: Forstå lægekonflikten

De praktiserende læger og regionerne kan ikke blive enige om, hvordan lægerne skal arbejde. Forstå konflikten her:

* De praktiserende læger er selvstændigt erhvervsdrivende, som leverer ydelser til regionerne.

* Aftalen mellem lægerne og regionerne, der fastlægger lægernes arbejdsvilkår, udløb 1. april, og parterne har siden sidste år forhandlet om en ny aftale.

* Det har dog vist sig umuligt for lægerne og regionerne at blive enige om en ny aftale. Regionerne vil have mere magt over planlægning i praksisserne, mens lægerne vil bibeholde deres indflydelse.

* I starten af maj brød forhandlingerne endeligt sammen, og regionerne opsagde aftalen med lægerne. Opsigelsen træder i kraft 1. september.

* Efterfølgende annoncerede regeringen et lovindgreb, som udstikker nye rammer for de almene lægepraksisser.

* Det faldt ikke i god jord hos lægerne, og formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern, har opfordret medlemmerne til at "deponere deres ydernummer".

* For at drive en almen praksis skal lægen have tildelt et ydernummer fra den offentlige sygesikring. Uden et ydernummer kan lægen ikke afregne honorar med sygesikringen.

* Hvis lægerne gør alvor ud af truslerne om at aflevere deres ydernumre, opsiger de altså samarbejdet med det offentlige. Konsekvensen for patienterne bliver i givet fald, at de selv skal betale for at gå til lægen fra 1. september.

* Herefter kan patienterne så formentligt få refunderet pengene fra det offentlige, men regionerne har på forhånd meldt ud, at de ikke vil garantere fuld dækning. Det afhænger af, hvor meget lægerne vil tage for konsultationer og behandling.

* Indtil videre har der været stort flertal blandt de praktiserende læger for at opsige samarbejdet med det offentlige.

/Ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip