Hvad er trepartsforhandlinger?

Skrevet af admin

02/01/2016

Dagens topnyheder

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde i sin nytårstale, at han vil indkalde til trepartsforhandlinger med det formål at få flere flygtninge i arbejde. Men hvad er trepartsforhandlinger?

* Deltagerne i trepartsforhandlinger er fagbevægelsen, arbejdsgiverne og staten. Det er dog ikke kun tre personer, der sidder med ved bordet. Typisk vil det være flere ministre samt repræsentanter fra flere fagforbund og arbejdsgiverorganisationer til stede.

* Den første trepartsforhandling fandt sted i 1899 og endte med Septemberforliget. Her blev det slået fast, at arbejdsgiverne har ret til at lede og fordele arbejdet, mens fagforeningerne har ret til at forhandle løn- og arbejdsforhold.

* Den sidste store trepartsaftale blev indgået under Schlüter-regeringen i 1987. Siden er der indgået flere mindre aftaler.

* I 2012 faldt den daværende S-R-SF-regerings ønske om en ny stor trepartsaftale på gulvet. Regeringens krav var, at danskerne skulle arbejde mere - blandt andet ved at inddrage en eller flere hellig- eller feriedage. Det forslag var uspiseligt for dansk metal og dermed faldt aftalen til jorden.

/ritzau/