Hvalekspert: Dyrplageri at redde levende hval

Skrevet af admin

16/02/2014

Dagens topnyheder

Ved Henne Strand nord for Esbjerg er to store hvaler strandet. Lørdag strandede den første kaskelothval og døde. Søndag skete det igen, og denne gang er hvalen stadig levende.

Men det vil være dyrplageri at forsøge at redde det store dyr, siger hvalekspert Thyge Jensen, der er redaktør på hvaler.dk.

- Man skal trække hvalen hen over nogle revler for at få den ud på dybt vand, og det vil være kraftigt dyrplageri, siger han om muligheden for at redde hvalen.

Kaskelothvaler har meget sart skind, og et forsøg på at trække den ud på dybt vand vil lave nogle kæmpemæssige mærker i dyret, siger Thyge Jensen.

Men rent praktisk vil det ifølge hvaleksperten også være både farligt og svært overhovedet at komme i nærheden af det strandede dyr med et skib, fordi hvalen ligger ved den inderste revle og på grund af den meget hårde brænding.

- Jeg vil mene, at det er uforsvarligt menneskeligt og dyrplageri for dyret, siger han.

To biologer fra Fiskeri- og Søfartsmuseet er søndag ankommet til Henne Strand for at finde ud af, hvorfor de store dyr er strandet, skriver DR P4 Esbjerg.

- Der er ikke nogle klare tegn på hvorfor. Men når de går ind i Nordsøen, så har vi problemet. Man kalder det Nordsøfælden, for når de først kommer herind, så går de som regel til, siger biolog Ragnhild Skov til radioen.

De to kaskelothvaler ligger strandet med cirka 700 meters mellemrum og er allerede blevet et stort tilløbsstykke.

En kaskelothval har kun et næsebor, som sidder i hvalens venstre side. Den døde hval ligger på sin venstre side og har derfor sit næsebor blokeret. Den levende hval ligger på sin højre side og kan stadig trække vejret, siger Thyge Jensen.

Den største af hvalerne er omkring 14 meter lang, og Ragnhild Skov regner med, at der er tale om to hanhvaler, for hunnerne opholder sig normalt længere syd på, oplyser DR P4 Esbjerg.

/ritzau/