Hvede-fuldkorn beskytter bedst mod tarmkræft

Fuldkornshvede ser ud til at beskytte bedst mod tyk- og endetarmskræft. Det viser det overraskende resultat af en ny stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Herhjemme får vi rigtig meget fuldkorn fra vores rugbrød, men nu viser det sig, man bestemt ikke bør springe de andre kornsorter over.

At fuldkorn og fibre har positiv effekt på helbredet og beskytter mod visse kræftsygdomme som tyk- og endetarmskræft er ikke nyt. Men undersøgelsen viser, at korn ikke bare er korn.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

- Vi havde på forhånd ventet, at fuldkorn fra rug beskyttede bedst mod tarmkræft på grund af det høje fiberindhold i fuldkornsrug. Men sådan forholder det sig ikke. Fuldkornshvede ser ud til at beskytte endnu bedre mod tarmkræft end rug. Hvede har et højere indhold af de såkaldte ”uopløselige fibre”, som gavner fordøjelsen. I undersøgelsen, havde de personer som spiste meget fuldkornshvede, en 35 pct. lavere risiko for tarmkræft, fortæller Cecilie Kyrø til cancer.dk.

Hun har stået for undersøgelsen, som er en af de største og mest detaljerede af sin art. Resultaterne offentliggøres i det ansete videnskabelige tidsskrift Cancer Causes & Control.

Rug og havre ser også ud til at beskytte mod os tarmkræft, og selv om især hvede havde en gavnlig effekt, så betyder det ikke, vi straks skal ændre hele vores kost.

- Selvom fuldkorn fra hvede så ud til at beskytte mest, så er der ingen grund til at udskifte fuldkornsrugbrød med lyst hvedebrød med fuldkorn. Alle fuldkornstyper er gavnlige. Men det kan være en rigtig god ide at udskifte det hvide hvedebrød med en fuldkornsvariant, lyder det fra Cecilie Kyrø.

Dagens Gossip