Hvem slipper for cirkus 1. division?

Det har været en vanvittigt sæson i første division. Så sent som i denne uge fik Hjørring frataget deres licens og blev derfor tvangsnedrykket til 2. division. FC Fyn gik tidligere på sæsonen konkurs og blev dermed taberdømt 3-0 i deres resterende 14 kampe. Derudover har den lange vinter slået forårets kampprogram i stykker, og de sidste 13 runder er således blevet afviklet på blot otte uger.

Nu kroner et medrivende oprykningsdrama en helt igennem kaotisk sæson i landets næstbedste række. Fire hold kæmper stadig om to pladser. Det er de tre traditionsklubber Viborg, Lyngby og Vejle Boldklub Kolding samt overraskelsen fra FC Vestsjælland, der alle har chancen for at indløse billet til Superligaen. Hvis Ove Pedersens tropper fra det Slagelse-baserede tophold FC Vestsjælland vinder hjemmekampen mod Viborg i dag, er de næsten så godt som sikret den ene plads. Lige nu har FC Vestsjælland fire point ned til Viborg på andenpladsen, der har yderligere et point ned til duoen Lyngby og Vejle Boldklub Kolding. Sporten.dk tager i det følgende temperaturen hos de fire oprykningskandidater, og lader også de fire trænere kigge frem mod en eventuel Superligasæson. Flere af klubtrænerne nævner, at de to hold, der til sidst har været bedst til at administrere de vanvittige udfordringer, også er dem, der vil rykke op.

Ikke overraskende er de fire trænere enige om, at den rodede sæson virkelig har været bemærkelsesværdig. Hør bare Lyngbys Niels Frederiksen:

- Det har været lidt af et cirkus. Et hold bliver tvangsnedrykket, og et andet går konkurs. Og så har vi haft et forår, som jeg aldrig har set magen til i dansk fodbold. Vi har spillet otte kampe på fire uger, siger han.

Tivolisæson

FC Vestsjællands Ove Pedersen stemmer i:

- Det har været en tivolisæson. Og det er ikke ment positivt. Kampe er blevet afviklet på de mest mystiske måder på baner, der slet ikke har været klar til det, siger Ove Pedersen.

Men Ove Pedersen, hvordan vil du sikre FC Vestsjællands oprykning til Superligaen?

- Inden de sidste fire kampe har vi en rigtig god udgangsposition. Med den stabilitet vi har vist, har vi selvtilliden på plads. Men med et nederlag til Viborg så er det helt åbent.

Hvordan adskiller FC Vestsjælland sig fra de øvrige oprykningskandidater?

- Der var ikke nogen, der udpegede os som oprykningskandidater før sæsonen. Med det hold vi havde før vinterpausen, burde vi ligge nummer fire eller fem. Men vi har været stabile og gode på dødbolde. Og så er Vestsjælland jo et område, der har sultet efter at komme til at spille i Superligaen.

Hvad kan det FC Vestsjælland-hold, der eventuelt vil træde ind i Superligaen?

- Vi er slet slet ikke færdige med at udvikle vores spilkoncept endnu. Men de gange jeg har været i Superligaen, har jeg spillet med højt pres. Du får ikke et hold at se, der markerer spillerbussen nede foran mål.

Hvordan vil I sikre overlevelse i Superligaen?

- Den tid den glæde. Jeg ved heller ikke, hvordan vores budget kommer til at se ud til den tid. Men uanset hvilke to hold, der rykker op fra 1. division, skal de forstærke sig markant og dygtiggøre sig.

Optimisme i Lyngby

I Lyngby er cheftræner Niels Frederiksen dog helt sikker på at spille Superliga i næste sæson. Han bliver nemlig træner i Esbjerg. Men først skal han forsøge at sikre en oprykning med de sjællandske vikinger. Hvordan skal det ske Niels Frederiksen?

- Vi har været det hold blandt de fire tophold, der har vundet flest kampe i foråret. Så kigger man på formbarometeret, ligger vi rigtig godt til. Vi skal køre på med den optimisme og den tro, som der er i truppen lige nu.

Hvordan adskiller Lyngby sig fra de øvrige oprykningskandidater?

- Vi har et rigtig højt topniveau, men også langt ned til vores bundniveau. Vestsjælland og Vejle er mere stabile. Vi har dog god erfaring med at håndtere situationer, hvor det hele bliver afgjort i de sidste spillerunder.

Hvad kan det Lyngby-hold, der eventuelt vil træde ind i Superligaen?

- Holdet minder meget om det hold, der rykkede op sidste gang. Der er en masse unge spillere fra egne rækker med en masse spillelyst, tro på tingene og fart i fødder. Holdet er dog mere profilfattigt. Vi har ikke lige en Uffe Bech eller en Emil Larsen.

Hvordan vil I sikre overlevelse i Superligaen?

- Det skal være på de dyder, man rykkede op med sidste gang. En masse energi, mod og unge ubekymrede spillere. Men nu bliver det jo ikke mig, der skal sørge for det. (Niels Frederiksen overtager trænersædet i Esbjerg fra næste sæson, red.)

Livsvigtig kamp

Rækkens nummer tre, Vejle Boldklub Kolding, er allerede sikre på tre point i slutspurten. Uden at spille vinder de nemlig en skrivebordssejr på 3-0 over konkursramte FC Fyn.

Men cheftræner Kim Brink, hvordan vil du ellers sikre de fornødne point? 

- Vi skal vinde i morgen (i dag, red.) mod AB. Det bliver en livsvigtig kamp på en meget vanskelig bane i AB. Vi har været hårdt ramt af skader og karantæner, men det begynder at lysne en smule nu. Og så skulle ketchuppen gerne bare vælte ud af flasken, så vi har alle mand til rådighed til Lyngby-kampen, som vi også bare skal vinde.

Hvordan adskiller Vejle sig fra de øvrige oprykningskandidater?

- Vi har et nyt stadion og masser af fodboldkultur. Vi har mange unge spillere, og talentudviklingsmæssigt er Vejle jo blandt de ti klubber i Danmark med A-licens. 

Hvad kan det Vejle-hold, der eventuelt vil træde ind i Superligaen?

- Vi kommer tilbage i Superligaen med en stærkere økonomi og bedre organisation. Der vil være nogle spillere, der forlader holdet. Men der er mange spillere, vi kan bygge videre på, og vi kan supplere med nogle forstærkninger.

Hvordan vil I sikre overlevelse i Superligaen?

- Vi vil stensikkert overleve. Der er et stort sponsorgrundlag i klubben, som vil blive endnu højere. Og med de tv-penge, der ligger og venter, ser det rigtig godt ud endda.

Tro på egne ever

Hos de sidste oprykningskandidater fra Viborg, slår assistenttræner Søren Frederiksen fast, at 'de grå mus' skal vinde de næste tre kampe.

- Og så bliver det en ekstrem vigtig kamp i morgen. Også for FC Vestsjælland. Vi har stor tro på egne evner, men vi ved også godt, at vi står overfor en stærk modstander. Vi har ikke tabt en kamp i foråret, så vi skal bare spille det spil, vi har leveret indtil videre - specielt i de to sidste kampe.

Hvordan adskiller Viborg sig fra de øvrige oprykningskandidater?

- Vi har haft en stærk defensiv. Og så er det jo et plus at have en topscorer, der har scoret 23 gange.

Hvad kan det Viborg-hold, der eventuelt vil træde ind i Superligaen?

- Vi har altid fokus på det defensive, og vi ved, at hvis vi kan holde modstanderen fra at score, så er vi sikre på ét point. Vi står kompakt med alle mand. Men når vi har bolden, vil vi også gerne frem over isen og producere nogle chancer. Det har vi været dygtige til. Men det er vigtigt, at alle folk kender deres rolle og står sammen som et hold.

Hvordan vil I sikre overlevelse i Superligaen?

- Jeg vil nødigt snakke så meget mere Superliga, for vi ved ikke, om vi rykker op. Der mangler stadig fire kampe.

Dagens Gossip