Hver anden borgmester regner med at fyre ansatte i 2015

Skrevet af admin

27/09/2014

Mest læste i dag

Der skal fyres medarbejdere i over halvdelen af landets kommuner næste år.

Det bliver konsekvensen af budgettet for 2015, som landets 98 kommuner er ved at lægge den allersidste hånd på, viser en rundspørge blandt landets borgmestre, som Jyllands-Posten har foretaget.

61 ud af 98 borgmestre har svaret, og over halvdelen af dem, 55 procent, svarer, at de forventer færre ansatte i kommunen ved udgangen af 2015 i forhold til i dag.

- Vi er presset økonomisk. Krisen har betydet, at vi ikke kan udbygge med de cirka 100 byggegrunde om året, som skal til for at trække nye skatteborgere til. Derfor må vi sige farvel til ansatte, og det klares ikke med naturlig afgang. Vi undgår ikke fyresedler, siger Jørgen Johansen (K), borgmester i Allerød, til avisen.

Det er ikke mindst kommuner med faldende indbyggertal og faldende børnetal, som skærer i personalet.

Men ifølge formanden for Kommunernes Landsforening, borgmester i Kalundborg Martin Damm (V), ansætter kommuner i vækst ikke ligefrem medarbejdere i bundter.

- Også kommuner i fremgang skal effektivisere, og de kommende års økonomi - altså efter 2015 - ser også stram ud, så kommunerne er meget påpasselige med at ansatte, siger han.

Det bliver især på børneområdet, at indbyggerne rundt omkring i kommunerne kommer til at mærke konkrete forandringer. 40 procent af borgmestrene svarer nemlig, at de regner med færre selvstændige daginstitutioner i de kommende år.

Det betyder, at flere daginstitutioner formentlig skal lukkes eller lægges sammen som konsekvens af det faldende børnetal i mange kommuner.

Derimod er det kun i de færreste kommuner, at borgmestrene gør sig tanker om at lukke skoler. Det er kun 16 procent af borgmestrene, der er inde i de overvejelser.

/ritzau/