Hver anden dansker har fået stjålet sin cykel

Mere end hver anden dansker har fået stjålet mindst en cykel. Og for mange er det ikke kun sket en enkelt gang. For 32 procent har fået en cykel stjålet minimum to gange. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

- Cykeltyveri sker alt for ofte i Danmark. Det må være tydeligt for alle. Men undersøgelsen retter også vores blik mod dem, der mener, at cykeltyveri er i orden. For når så mange har oplevet at få stjålet en cykel, så må vi antage, at ikke alle synderne nødvendigvis er organiserede kriminelle med onde hensigter. Men måske kan det være helt normale mennesker, der mener, det er i orden at tage andres cykel, siger Kim Rud-Petersen, Koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Hovedstaden er hårdest ramt

Undersøgelsen viser desuden, at det især er i Region Hovedstaden, der bliver stjålet mange cykler. Her er det nemlig hele 64 procent, der har fået stjålet en cykel, og næsten hver anden, der har fået stjålet mindst to cykler. Til sammenligning er det blot 34 procent i Nordjylland, der har fået stjålet en cykel.

- Noget kunne tyde på, at det efterhånden mere er reglen end undtagelsen, at cykelejere i storbyen har oplevet at få stjålet en cykel. Statistikker fra politiet viser, at de fleste cykeltyverier er såkaldte brugstyverier, hvor tyven bruger cyklen til at komme et sted hen. Men det er mindst lige så forkert, som hvis tyven stjæler en cykel med henblik på eksempelvis videresalg. For det efterlader cykelejeren i en rigtig dum situation, fortæller Kim Rud-Petersen.

Hvem har ansvaret?

74 procent af de adspurgte mener, at det er dem selv, der har det primære ansvar for at forhindre cykeltyveri, og kun hver tiende mener, at politiet bør bære ansvaret. Derfor er det også opløftende at se, at kun hver tredje angiver, at de ikke gør noget specielt for at undgå cykeltyveri.

Hver femte har en ekstra stærk lås, 19 procent låser deres cykel fast til faststående genstande, og 39 procent parkerer deres cykel i cykelkælder eller garage. Det er dog alarmerende, at kun fire ud af de 1233 har fået sat chip i sin cykel.

- Det glæder mig at se, at så mange gør noget for at undgå cykeltyveri. Men når jeg ser, at kun fire ud af 1233 har chippet cyklen, så skal vi måske overveje, om vi kan gøre endnu mere for, at de danske cykelejere kender til disse muligheder, slutter Kim Rud-Petersen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip